Opetussuunnitelma on työväline, jonka avulla opiskelija suunnittelee oman opiskelunsa etenemisen yhdessä opettajatuutorin kanssa.
Opiskelijan tulee
Opinnot koostuvat seuraavista opintokokonaisuuksista: perusopinnot, ammattiopinnot, syventävät ammattiopinnot, vapaasti valittavat opinnot, harjoittelu ja opinnäytetyö. Opintokokonaisuudet koostuvat moduuleista, jotka muodostuvat opintojaksoista. Opintojen rakenteesta selviää mille vuosikurssille opintojaksot ajoittuvat.
Suomen kansallisessa tutkintojen viitekehyksessä kaikki tutkinnot on sijoitettu jollekin kahdeksasta viitekehyksen vaativuustasosta. Ammattikorkeakoulututkinnot on sijoitettu tasolle 6 ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot tasolle 7. Tasot 6 ja 7 sekä valtakunnalliset yhteiset kompetenssit kuvaavat ammattikorkeakoulusta valmistuvan opiskelijan osaamisen tasoa.
» Tutkintojen tasokuvauksiin voit tutustua täällä
Ammattikorkeakoulut ovat yhteistyössä työelämän edustajien kanssa määritelleet ne valmiudet eli kompetenssit, joita ammattikorkeakoulusta valmistuneen tulisi omata.
Kompetenssit ovat laajoja osaamiskokonaisuuksia, jotka kuvaavat pätevyyttä, suorituspotentiaalia ja kykyä suoriutua ammattiin kuuluvista työtehtävistä. Kompetenssit jaetaan koulutuskohtaisiin (ammatillisiin) ja yhteisiin kompetensseihin. Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yhteisiä osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yhteiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.