Ruoka matkailussaLaajuus (5 op)
Tunnus: AM00CE44
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selittää matkailun ruokapalveluihin liittyvät strategiat ja tuotesuositukset ja osaa käyttää näitä matkailun ruokapalveluiden kehittämisessä. Opiskelija osaa erotella keskeisimmät matkailualalla tarjottavat ateriapalvelut sekä ymmärtää vieraanvaraisuuden eri elementtien soveltamisen palveluiden toteuttamisessa. Hän osaa ottaa huomioon esimerkiksi kulttuurista, terveydellisistä tai muista syistä johtuvia ruokaan liittyviä rajoituksia sekä selittää palveluiden tuottamisen taloudelliset edellytykset ja lainsäädännölliset vaatimukset.
Sisältö
Suomen ruokamatkailustrategia, Ruokamatkailun tuotesuositukset
Voimaannuttava vieraanvaraisuus - käsikirja vieraanvaraisen palvelukulttuurin rakentamiseen
Ateriasuunnittelun perusteet
Vastuullisuus
Suomalainen ruokakulttuuri
Ravitsemuksellinen laatu
Ruokaturvallisuus
Keittiö ja sali toimintaympäristönä, käytännön harjoitukset
Anniskelu- ja hygieniapassi
Oppimateriaalit
Oppimateriaalit ovat saatavilla Moodlessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää laaja-alaisesti ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä sekä osaa yhdistellä ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot kokonaisuuksiksi.
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti, vastuullisesti, aloitteellisesti ja joustavasti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa valita ja käyttää tarvittavia työvälineitä joustavasti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ruokapalveluiden keskeisiä käsitteitä sekä selittää ja perustella ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa käyttää tarvittavia työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa käyttää ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä asianmukaisesti sekä esittää ruokapalveluiden, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa toimintaympäristöissä sekä osaa ohjatusti käyttää tarvittavia työvälineitä.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.
Ilmoittautumisaika
30.12.2024 - 26.01.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 31.05.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
0.5 op
Toteutustapa
90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus
Yksikkö
Business
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Matkailun koulutus
Opettaja
- Teija Vainikka
Ryhmät
-
AMA24SAMA24S
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää matkailun ruokapalveluihin liittyvät strategiat ja tuotesuositukset ja osaa käyttää näitä matkailun ruokapalveluiden kehittämisessä. Opiskelija osaa erotella keskeisimmät matkailualalla tarjottavat ateriapalvelut sekä ymmärtää vieraanvaraisuuden eri elementtien soveltamisen palveluiden toteuttamisessa. Hän osaa ottaa huomioon esimerkiksi kulttuurista, terveydellisistä tai muista syistä johtuvia ruokaan liittyviä rajoituksia sekä selittää palveluiden tuottamisen taloudelliset edellytykset ja lainsäädännölliset vaatimukset.
Sisältö
Suomen ruokamatkailustrategia, Ruokamatkailun tuotesuositukset
Voimaannuttava vieraanvaraisuus - käsikirja vieraanvaraisen palvelukulttuurin rakentamiseen
Ateriasuunnittelun perusteet
Vastuullisuus
Suomalainen ruokakulttuuri
Ravitsemuksellinen laatu
Ruokaturvallisuus
Keittiö ja sali toimintaympäristönä, käytännön harjoitukset
Anniskelu- ja hygieniapassi
Aika ja paikka
Opintojakson opetus järjestetään lähiopetuksena kevätlukukaudella 2025 työjärjestyksen mukaisesti. Opintojakson arviointi suoritetaan viimeistään viikolla 23.
Oppimateriaalit
Opintojakson oppimateriaalit ovat saatavilla Repussa.
Opetusmenetelmät
Opintojakso koostuu kaikille pakollisista luennoista, itsenäisesti suoritettavista oppimistehtävisä ja käytännön harjoituksista ammattikeittiöympäristössä. Oppimistehtävien avulla harjoittelet opintojakson keskeisten sisältöjen hallintaa ja käytännön harjoituksissa saat käsityksen ruokapalveluprosessin eri vaiheissa tarvittavasta osaamisesta. Opintojaksoon kuuluu pienryhmässä tehtävä harjoitustyö, jonka laajuus on noin 2 op (50 h opiskelijan työtä). Harjoitustyössä opit soveltamaan opintojakson sisältöjä käytännössä. Harjoitustyö arvioidaan numeerisesti ja se on osa opintojakson suoritusta.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti järjestetään työjärjestyksen mukaan viikolla 19 (ke 7.5.2024). Uusintamahdollisuudesta sovitaan erikseen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso vaatii noin 135 tuntia opiskelijan työtä. Luentoja ja ohjattuja käytännö harjoituksia on noin 70 tuntia. Loput 65 tuntia liittyvät itsenäisten tehtävien tekemiseen, pienryhmässä tehtävän harjoitustyön suunnitteluun ja toteutukseen sekä opintojakson tenttiin valmistautumiseen.
Sisällön jaksotus
Opintojakso koostuu työjärjestyksen mukaan pidettävistä luennoista ja käytännön harjoituksista ammattikeittiöympäristössä. Lähiopetustunneilla on 80% ja käytännön harjoituksissa ja näihin liittyvillä ohjetunneilla on 100% osallistumisvelvoite. Poissaolot käytännön harjoituksista korvataan seuravan vuosikurssin toteutuksen mukana.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson hyväksilukemiseen ja opinnollistamiseen sovelletaan Kamk:in yhteisiä ohjeita.
Arviointiasteikko
0 - 5
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää laaja-alaisesti ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä sekä osaa yhdistellä ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot kokonaisuuksiksi.
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti, vastuullisesti, aloitteellisesti ja joustavasti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa valita ja käyttää tarvittavia työvälineitä joustavasti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ruokapalveluiden keskeisiä käsitteitä sekä selittää ja perustella ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa käyttää tarvittavia työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa käyttää ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä asianmukaisesti sekä esittää ruokapalveluiden, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa toimintaympäristöissä sekä osaa ohjatusti käyttää tarvittavia työvälineitä.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi koostuu kirjallisesta yksilötentistä, pienryhmässä tehtävästä harjoitustyöstä sekä opintojakson oppimistehtävistä.
Hylätty (0)
Opiskelija ei palauta vaadittuja tehtäviä eikä osallistu lähiopetukseen ja käytännön harjoituksiin.
Toteutuksen arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa määritellä monipuolisesti matkailun ruokapalveluiden keskeiset käsitteet ja osaa käyttää niitä laajasti ja perustellusti kurssitehtävissä. Opiskelija osaa toimia vastuullisesti ja joustavasti erilaisissa oppimistilanteissa ja edistää omalla toiminnallaan koko ryhmän oppimista.
Toteutuksen arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa määritellä matkailun ruokapalveluiden keskeiset käsitteet ja osaa käyttää niitä kurssitehtävissä ja perustella valintojaan. Opiskelija osaa toimia vastuullisesti erilaisissa oppimistilanteissa ja osaa ottaa muut ryhmän jäsenet huomioon.
Toteutuksen arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa nimetä matkailun ruokapalveluiden tärkeimmät avainkäsitteet ja osaa käyttää niitä kurssitehtävissä, mutta argumentit ovat yksipuolisia. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta oppimisestaan
Ilmoittautumisaika
01.12.2023 - 31.01.2024
Ajoitus
01.01.2024 - 31.05.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Business
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Matkailun koulutus
Opettaja
- Teija Vainikka
- Annamaija Juntunen
Ryhmät
-
AMA23SAMA23S
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää matkailun ruokapalveluihin liittyvät strategiat ja tuotesuositukset ja osaa käyttää näitä matkailun ruokapalveluiden kehittämisessä. Opiskelija osaa erotella keskeisimmät matkailualalla tarjottavat ateriapalvelut sekä ymmärtää vieraanvaraisuuden eri elementtien soveltamisen palveluiden toteuttamisessa. Hän osaa ottaa huomioon esimerkiksi kulttuurista, terveydellisistä tai muista syistä johtuvia ruokaan liittyviä rajoituksia sekä selittää palveluiden tuottamisen taloudelliset edellytykset ja lainsäädännölliset vaatimukset.
Sisältö
Suomen ruokamatkailustrategia, Ruokamatkailun tuotesuositukset
Voimaannuttava vieraanvaraisuus - käsikirja vieraanvaraisen palvelukulttuurin rakentamiseen
Ateriasuunnittelun perusteet
Vastuullisuus
Suomalainen ruokakulttuuri
Ravitsemuksellinen laatu
Ruokaturvallisuus
Keittiö ja sali toimintaympäristönä, käytännön harjoitukset
Anniskelu- ja hygieniapassi
Arviointiasteikko
0 - 5
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää laaja-alaisesti ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä sekä osaa yhdistellä ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot kokonaisuuksiksi.
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti, vastuullisesti, aloitteellisesti ja joustavasti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa valita ja käyttää tarvittavia työvälineitä joustavasti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ruokapalveluiden keskeisiä käsitteitä sekä selittää ja perustella ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa käyttää tarvittavia työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa käyttää ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä asianmukaisesti sekä esittää ruokapalveluiden, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa toimintaympäristöissä sekä osaa ohjatusti käyttää tarvittavia työvälineitä.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.
Ilmoittautumisaika
01.12.2022 - 31.01.2023
Ajoitus
03.01.2023 - 22.03.2023
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Business
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Matkailun koulutus
Opettaja
- Teija Vainikka
- Annamaija Juntunen
Ryhmät
-
AMA22SAMA22S
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää matkailun ruokapalveluihin liittyvät strategiat ja tuotesuositukset ja osaa käyttää näitä matkailun ruokapalveluiden kehittämisessä. Opiskelija osaa erotella keskeisimmät matkailualalla tarjottavat ateriapalvelut sekä ymmärtää vieraanvaraisuuden eri elementtien soveltamisen palveluiden toteuttamisessa. Hän osaa ottaa huomioon esimerkiksi kulttuurista, terveydellisistä tai muista syistä johtuvia ruokaan liittyviä rajoituksia sekä selittää palveluiden tuottamisen taloudelliset edellytykset ja lainsäädännölliset vaatimukset.
Sisältö
Suomen ruokamatkailustrategia, Ruokamatkailun tuotesuositukset
Voimaannuttava vieraanvaraisuus - käsikirja vieraanvaraisen palvelukulttuurin rakentamiseen
Ateriasuunnittelun perusteet
Vastuullisuus
Suomalainen ruokakulttuuri
Ravitsemuksellinen laatu
Ruokaturvallisuus
Keittiö ja sali toimintaympäristönä, käytännön harjoitukset
Anniskelu- ja hygieniapassi
Arviointiasteikko
0 - 5
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää laaja-alaisesti ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä sekä osaa yhdistellä ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot kokonaisuuksiksi.
Opiskelija osaa toimia itsenäisesti, vastuullisesti, aloitteellisesti ja joustavasti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa valita ja käyttää tarvittavia työvälineitä joustavasti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ruokapalveluiden keskeisiä käsitteitä sekä selittää ja perustella ruokapalvelun, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia oma-aloitteisesti ja vastuullisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sekä osaa käyttää tarvittavia työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ja yhteisiä pelisääntöjä noudattaen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa käyttää ruokapalvelun keskeisiä käsitteitä asianmukaisesti sekä esittää ruokapalveluiden, ravitsemuksen, tarjoilun, anniskelun ja ruokaturvallisuuden perustiedot. Opiskelija osaa toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa toimintaympäristöissä sekä osaa ohjatusti käyttää tarvittavia työvälineitä.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.