Skip to main content

Degree Programme in Tourism: AMM15K

Code: AMM15K

Degree title
Bachelor of Hospitality Management (AMK)
Credits
210 ects
Duration
3.5 years (210 cr)
Start semester
Spring 2015
Teaching language
Finnish

Descriptions

Matkailualan koulutuksessa opiskelija suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon.Tutkintonimikkeenä on restonomi (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä. Opinnot toteutetaan monimuotototeutuksena, kohderyhmänä venäjänkielentaitoiset opiskelijat.

Koulutus muodostuu perusopinnoista, ammattiopinnoista, vaihtoehtoisista ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta ja opinnäytetyöstä

Koulutuksen keskeisinä teemoina ovat matkailupalvelujen suunnittelu ja tuottaminen, hyvinvointimatkailu, ruokapalvelut, liiketoimintaosaaminen, viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen suomen, venäjän ja englannin kielillä sekä kulttuuriosaaminen ja kansain-välisyys.

Koulutus on suomenkielinen mutta osassa opintojaksoista opetus- ja tukikielenä käytetään myös venäjää ja englantia. Koulutuksen aikana painotetaan suomen kielen taitojen kehittymistä niin, että suomenkielinen tutkinto antaa valmiudet toimia sekä suomen että venäjän kielillä eri työtehtävissä. Lisäksi opintojen aikana hankitaan työelämän englannin kielen taito.

Show study timings by semester, study year or period

Code Name Credits (cr) 2014-2015 2015-2016 2016-2017 2017-2018 Spring 2015 Autumn 2015 Spring 2016 Autumn 2016 Spring 2017 Autumn 2017 Spring 2018 3. / 2015 4. / 2015 1. / 2015 2. / 2015 3. / 2016 4. / 2016 1. / 2016 2. / 2016 3. / 2017 4. / 2017 1. / 2017 2. / 2017 3. / 2018 4. / 2018
Total 210

yhteiset kompetenssit,AMK

Osaamisen kuvaus, ammattikorkeakoulututkinto

1. LEARNING SKILLS

Our students are able to
•assess and develop their competence and learning methods
•critically acquire, process and evaluate knowledge and information
•take responsibility for learning and sharing learning in their groups

Principles of Tourism
Basics of Tourism English
Customer Services in Tourism
Information Technology and E-communication
Study Skills and Personal Study Plan
Safety and First Aid
Interactive English
Practical Training 1: theme, service production
Practical Training 2: theme, management
Thesis
2. ETHICAL COMPETENCE

Our students are able to
•take responsibility for their own work and its impacts
•work according to the professional ethical principles of their discipline/field
•take different bodies, organisations, professionals, stakeholders, interest groups and individuals into account in their work
•apply the principles of equality
•apply the principles sustainable development
•engage in social debate based on acquired competence and knowledge of ethical values.

Principles of Tourism
Customer Services in Tourism
Information Technology and E-communication
Study Skills and Personal Study Plan
Programme Services
Safety and First Aid
Food Service Professional Competence
Exercise and Culture as a Source of Wellbeing
Tourism Legislation
Practical Training 1: theme, service production
Practical Training 2: theme, management
Thesis
3. WORK COMPETENCE

Our students are able to
•work as a member of the work community and promote wellbeing
•execute their duties in work based situations that require communication and interaction
•use information and communication technology to do their work
•create personal work related contacts and operate in networks
•make dcisions in unpredictable situations
•work in management and work independently as a specialist/expert
•set up a business or enterprise

Basics of Tourism English
Customer Services in Tourism
Information Technology and E-communication
Business Communication Skills
Study Skills and Personal Study Plan
Accommodation Services
Tourism Food Services
Programme Services
Tourism Product Development
Tuotekehitysprojekti
Tourism Marketing
Management Accounting
Event Tourism
Distribution of Tourism Products
Interactive English
Food Service Processes and Quality
Food Service Professional Competence
Food Service Planning and Development
Exercise and Culture as a Source of Wellbeing
Forms of Exercise for Wellbeing
Developing Wellbeing Tourism in Finland
Tourism Services Marketing and Sales
Management Accounting
Human Resource Management
Tourism Legislation
Practical Training 1: theme, service production
Practical Training 2: theme, management
Thesis
4. INNOVATION COMPETENCE

Our students are able to
•engage in creative problem solving and developing work practices
•work in projects
•implement research and development projects while applying the current knowledge and methods of their disciplines
•find customer-oriented, sustainable and profitable solutions

Business Communication Skills
Study Skills and Personal Study Plan
Tourism Product Development
Tuotekehitysprojekti
Tourism Marketing
Event Tourism
Distribution of Tourism Products
Food Service Processes and Quality
Food Service Planning and Development
Forms of Exercise for Wellbeing
Developing Wellbeing Tourism in Finland
Tourism Planning
Finland for International Tourists
Research and Develeopment Operations
Practical Training 1: theme, service production
Practical Training 2: theme, management
Thesis
5. INTERNATIONAL COMPETENCE

Our students are able to
•adopt the language skills needed in their work and field and to develop professional competence
•work proactively and in cooperation with people from different cultures
•take the impacts and opportunities of internationalisation into account in their work

Principles of Tourism
Basics of Tourism English
Information Technology and E-communication
Business Communication Skills
Tourism Marketing
Distribution of Tourism Products
Interactive English
Tourism Services Marketing and Sales
Tourism Planning
Finland for International Tourists
Thesis
Not grouped
Tourism Geography of Finland and the World
Matkailun yritystoiminnan perusteet
Suomen kieli ja viestintä 1
Suomen kieli ja viestintä 2
Kulttuurien kohtaaminen
Suomen kieli ja viestintä 3
Security Guard
Build up your English
Is Food Culture?
Bar Work
Bar Manager Qualification
History of Tourism
Introduction to Wines
Foreign Language
Other free-choice course/module

AMA_kompetenssit

Matkailun koulutus

1. Palvelukulttuuriosaaminen

*ymmärtää vieraanvaraisuuden (hospitality) alan keskeisenä arvona ja menestystekijänä
*osaa huomioida esteettiset ja eettiset näkökulmat palvelutoiminnassa (tilat ja palvelutuotteet, viestintä)
*tuntee kuluttajakäyttäytymisen periaatteet ja osaa hyödyntää niitä palvelukehityksessä

Principles of Tourism
Basics of Tourism English
Customer Services in Tourism
Information Technology and E-communication
Business Communication Skills
Study Skills and Personal Study Plan
Tourism Food Services
Programme Services
Safety and First Aid
Interactive English
Food Service Professional Competence
Exercise and Culture as a Source of Wellbeing
Finland for International Tourists
Practical Training 1: theme, service production
Thesis
2. Palvelujärjestelmäosaaminen

*osaa suunnitella, tuottaa ja kehittää palveluja toimintaympäristön vaatimusten mukaan
*osaa kuvata, ohjata ja arvioida palveluprosesseja (tuotesuunnittelu, toiminnan kannattavuus, työn organisointi, ohjaus ja kehittäminen)
*osaa kehittää palveluja tuotekehityksen ja tuotteistamisen keinoin
*tuntee omaan toimialaansa liittyvät turvallisuusvaatimukset ja osaa soveltaa niitä työssään

Tourism Geography of Finland and the World
Customer Services in Tourism
Accommodation Services
Tourism Food Services
Safety and First Aid
Tourism Product Development
Distribution of Tourism Products
Food Service Processes and Quality
Food Service Professional Competence
Forms of Exercise for Wellbeing
Tourism Services Marketing and Sales
Finland for International Tourists
Practical Training 1: theme, service production
Thesis
3. Palvelujohtamisosaaminen

*tuntee ja ymmärtää yrityksen strategiat ja osaa hyödyntää niitä palvelutoiminnan ohjauksen työvälineenä
*osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida oman ja yksikön päivittäistä lähijohtamista
*osaa organisoida työyhteisön toimintaa ja hyödyntää yksilöiden, tiimien ja yhteisöjen osaamista

Business Communication Skills
Safety and First Aid
Tourism Services Marketing and Sales
Management Accounting
Human Resource Management
Tourism Planning
Tourism Legislation
Practical Training 2: theme, management
Thesis
4. Liiketoimintaosaaminen

*osaa analysoida asiakkuuksia palveluliiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta
*ymmärtää liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja omaa liiketaloudellisen ajattelun perusteet
*osaa ennakoida vaihtoehtoisten toimintatapojen vaikutuksia taloudelliseen tulokseen ja kilpailukykyyn
*osaa soveltaa yrittäjyysperiaatteita yrittäjänä ja työntekijänä
*osaa toimia erilaisissa verkostoissa sekä hyödyntää ja kehittää niitä

Tourism Geography of Finland and the World
Accommodation Services
Tourism Product Development
Tuotekehitysprojekti
Tourism Marketing
Management Accounting
Distribution of Tourism Products
Food Service Professional Competence
Food Service Planning and Development
Exercise and Culture as a Source of Wellbeing
Developing Wellbeing Tourism in Finland
Tourism Services Marketing and Sales
Management Accounting
Human Resource Management
Tourism Planning
Tourism Legislation
Finland for International Tourists
Practical Training 2: theme, management
Thesis
5. Matkailupalvelujen palveluympäristöosaaminen

*ymmärtää kansainvälisyyden, globalisaation ja erilaisten kulttuurien merkityksen palvelukulttuurille ja alan kehitykselle
*osaa toimia erilaisissa kansainvälisissä toimintaympäristöissä
*osaa hyödyntää kansallisen kulttuurin ominaispiirteitä matkailun
kehittämisessä

Principles of Tourism
Tourism Geography of Finland and the World
Tourism Food Services
Programme Services
Safety and First Aid
Event Tourism
Interactive English
Food Service Processes and Quality
Food Service Professional Competence
Tourism Services Marketing and Sales
Management Accounting
Tourism Planning
Practical Training 1: theme, service production
Practical Training 2: theme, management
Thesis
History of Tourism
6. Aktiviteettimatkailuosaaminen

*osaa suunnitella, toteuttaa ja tuotteistaa terveellisiä, turvallisia ja taloudellisesti kannattavia aktiviteettimatkailupalveluja edistämään asiakkaiden hyvinvointia
*osaa kehittää vapaa-ajan tai työsidonnaisen aktiviteettimatkailun palveluympäristöä ja -verkostoja
*osaa kehittää alueellisia vahvuuksia ja parantaa alueellista vaikuttavuutta aktiviteettimatkailussa
*osaa tuottaa asiakkaille yksilöllisiä ja aitoja elämyskokemuksia tunnistaa keskeiset oppimiskäsitykset ja menetelmät sekä osaa
suunnitella, toteuttaa ja arvioida liikunnan ohjaustilanteita
*osaa kuvata liikunnan terveysvaikutuksia
*ymmärtää aktiviteettimatkailun sisältöjen (esim. luonto, kulttuuri, liikunta ja ruoka) merkityksen hyvinvoinnin lähteenä

Study Skills and Personal Study Plan
Tuotekehitysprojekti
Event Tourism
Exercise and Culture as a Source of Wellbeing
Forms of Exercise for Wellbeing
Developing Wellbeing Tourism in Finland
Research and Develeopment Operations
Not grouped
Matkailun yritystoiminnan perusteet
Suomen kieli ja viestintä 1
Suomen kieli ja viestintä 2
Kulttuurien kohtaaminen
Suomen kieli ja viestintä 3
Security Guard
Build up your English
Is Food Culture?
Bar Work
Bar Manager Qualification
Introduction to Wines
Foreign Language
Other free-choice course/module

Code Name Credits (cr)
AMM15Z1000
PRINCIPLES OF ACTIVITY TOURISM

(Choose all )

12
AM00BC61 Principles of Tourism 5
AM00BC62 Tourism Geography of Finland and the World 4
AM00BC63 Basics of Tourism English 3
AMM15Z1001
TOURISM SERVICES

(Choose all )

15
AM00BC64 Customer Services in Tourism 5
AM00BC65 Matkailun yritystoiminnan perusteet 4
AM00BC66 Information Technology and E-communication 3
AM00BC67 Business Communication Skills 3
AMM15Z1002
COMMUNICATION AND STUDY SKILLS

(Choose all )

12
AM00BC68 Study Skills and Personal Study Plan 2
AM00BB33 Suomen kieli ja viestintä 1 4
AM00BB34 Suomen kieli ja viestintä 2 3
AM00BB35 Kulttuurien kohtaaminen 3
AMM15Z1003
TOURISM SERVICES

(Choose all )

18
AM00BC69 Accommodation Services 4
AM00BC70 Tourism Food Services 7
AM00BC71 Programme Services 4
AM00BC72 Safety and First Aid 3
AMM15Z1004
TOURISM PRODUCT PLANNING AND IMPLEMENTATION

(Choose all )

19
AM00BC73 Tourism Product Development 3
AM00BC74 Tuotekehitysprojekti 3
AM00BC75 Tourism Marketing 5
AM00BC76 Management Accounting 5
AM00BC77 Event Tourism 3
AMM15Z1005
INTERNATIONAL SERVICE ENVIRONMENT

(Choose all )

9
AM00BC78 Distribution of Tourism Products 5
AM00BC79 Interactive English 4
AMM15Z1014
FOOD IN TOURISM

(Choose all )

15
AM00BC80 Food Service Processes and Quality 6
AM00BC81 Food Service Professional Competence 6
AM00BC82 Food Service Planning and Development 3
AMM15Z1007
WELLBEING TOURISM

(Choose all )

15
AM00BC83 Exercise and Culture as a Source of Wellbeing 5
AM00BC84 Forms of Exercise for Wellbeing 5
AM00BC85 Developing Wellbeing Tourism in Finland 5
AMM15Z1008
TOURISM COMPANY MANAGEMENT

(Choose all )

15
AM00BC86 Tourism Services Marketing and Sales 5
AM00BC87 Management Accounting 5
AM00BC88 Human Resource Management 5
AMM15Z1009
INTERNATIONAL TOURISM PLANNING

(Choose all )

12
AM00BC89 Tourism Planning 3
AM00BC90 Tourism Legislation 3
AM00BC91 Finland for International Tourists 6
AMM15Z1010
RESEARCH AND DEVELOPMENT OPERATIONS

(Choose all )

8
AM00BC94 Research and Develeopment Operations 5
AM00BB36 Suomen kieli ja viestintä 3 3
AMM15Z1011
PRACTICAL TRAINING

(Choose all )

30
AM00BC92 Practical Training 1: theme, service production 12
AM00BC93 Practical Training 2: theme, management 18
AMM15Z1012
THESIS

(Choose all )

15
AM00BC95 Thesis 15
AMM15Z1013
FREE-CHOICE STUDIES

(Choose ects: 15 )

15
AM00BC96 Security Guard 3
AM00BC97 Build up your English 3
AM00BC98 Is Food Culture? 3
AM00BC99 Bar Work 3
AM00BD00 Bar Manager Qualification 5
AM00BD01 History of Tourism 3
AM00BD02 Introduction to Wines 3
AM00BD03 Foreign Language 5
AM00BD04 Other free-choice course/module 5

Due to the timing of optional and elective courses, credit accumulation per semester / academic year may vary.

Go back to top of page