Siirry suoraan sisältöön

Kannattava matkailuyritysLaajuus (5 op)

Tunnus: AM00BK97

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.

fi
Ilmoittautumisaika

02.07.2026 - 31.07.2026

Ajoitus

01.08.2026 - 31.12.2026

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Matkailun koulutus
Opettaja
  • Mika Pietarinen
  • Eija Pekkonen
Ryhmät
  • AMM24K
    AMM24K

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Oppimateriaalit

Oppikirjat:
Selander K. & Valli V. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla.
Teos saatavana myös e-kirjana, https://www.selanderoy.fi/digikirja/
käyttäjätunnus että salasana ovat kamkfi
Jomakka R., Koivusalo K., Lappalainen J. & Niskanen M. 2021. Laskentatoimi. Edita.

Oheismateriaalia:
Niskavaara E. 2017.Yritystaloutta esimiehille. Alma Talent
Pellinen J. 2017. Talousjohtaminen. Alma Talent.
Alhola. K. 2016. Toimintolaskenta. Alma Talent.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu
Luennot Teams:ssa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Itsenäinen opiskelu verkossa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa tulkita liiketoiminnan suunnittelun ja johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii oma-aloitteisesti pienryhmässä kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä

Sisällön jaksotus

Liiketoiminnan suunnittelu
Kannattavuuden hallinta
Talouden suunnittelu
Toimintolaskenta kustannuslaskentamenetelmänä
Hinnoittelu

(Yrityksen taloudellisen tilanteen analystointi)

Arviointiasteikko

Hylätty/Hyväksytty

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

LTS:n kirjallinen ja suullinen esitys pienryhmässä sekä opponointi.

fi
Ilmoittautumisaika

30.12.2024 - 26.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Matkailun koulutus
Opettaja
  • Mika Pietarinen
  • Eija Pekkonen
Ryhmät
  • AMM23K
    AMM23K

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Oppimateriaalit

Oppikirjat:
Selander K. & Valli V. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla.
Teos saatavana myös e-kirjana, https://www.selanderoy.fi/digikirja/
käyttäjätunnus että salasana ovat kamkfi
Jomakka R., Koivusalo K., Lappalainen J. & Niskanen M. 2021. Laskentatoimi. Edita.

Oheismateriaalia:
Niskavaara E. 2017.Yritystaloutta esimiehille. Alma Talent
Pellinen J. 2017. Talousjohtaminen. Alma Talent.
Alhola. K. 2016. Toimintolaskenta. Alma Talent.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu
Luennot Teams:ssa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Itsenäinen opiskelu verkossa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa tulkita liiketoiminnan suunnittelun ja johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii oma-aloitteisesti pienryhmässä kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä

Sisällön jaksotus

Liiketoiminnan suunnittelu
Kannattavuuden hallinta
Talouden suunnittelu
Toimintolaskenta kustannuslaskentamenetelmänä
Hinnoittelu

(Yrityksen taloudellisen tilanteen analystointi)

Arviointiasteikko

Hylätty/Hyväksytty

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

LTS:n kirjallinen ja suullinen esitys pienryhmässä sekä opponointi.

fi
Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 31.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Matkailun koulutus
Opettaja
  • Mika Pietarinen
  • Eija Pekkonen
Ryhmät
  • AMM22K
    AMM22K

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Oppimateriaalit

Oppikirjat:
Selander K. & Valli V. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla.
Teos saatavana myös e-kirjana, https://www.selanderoy.fi/digikirja/
käyttäjätunnus että salasana ovat kamkfi
Jomakka R., Koivusalo K., Lappalainen J. & Niskanen M. 2021. Laskentatoimi. Edita.

Oheismateriaalia:
Niskavaara E. 2017.Yritystaloutta esimiehille. Alma Talent
Pellinen J. 2017. Talousjohtaminen. Alma Talent.
Alhola. K. 2016. Toimintolaskenta. Alma Talent.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu
Luennot Teams:ssa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Itsenäinen opiskelu verkossa.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa tulkita liiketoiminnan suunnittelun ja johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii oma-aloitteisesti pienryhmässä kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä

Sisällön jaksotus

Liiketoiminnan suunnittelu
Kannattavuuden hallinta
Talouden suunnittelu
Toimintolaskenta kustannuslaskentamenetelmänä
Hinnoittelu

(Yrityksen taloudellisen tilanteen analystointi)

Arviointiasteikko

Hylätty/Hyväksytty

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

LTS:n kirjallinen ja suullinen esitys pienryhmässä sekä opponointi.

fi
Ilmoittautumisaika

01.08.2023 - 30.09.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Matkailun koulutus
Opettaja
  • Sami Malm
Ryhmät
  • AMM21K
    AMM21K

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.

fi
Ilmoittautumisaika

03.12.2021 - 01.01.2022

Ajoitus

02.01.2022 - 03.06.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet
  • Suomi
Koulutus
  • Matkailun koulutus
Opettaja
  • Mika Pietarinen
  • Eija Pekkonen
Ryhmät
  • AMM20K
    AMM20K

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia laskentatointa, taloutta ja kannattavuutta koskevia laskelmia. Yrityksen tuloksellisuus mittaamisen, analysoinnin, raportoinnin ja seurannan kohteena.

Sisältö

Talouden hallinta ja kirjanpito
Yrityksen kausi- ja tilinpäätösraporttien analysointi Investointien kannattavuuden arviointi
Kannattavuuden suunnittelu erilaisissa matkailu- ja ravitsemisalan yrityksissä Balanced Scorecard
Tuloksellisuuden mittaaminen ja analysointi

Oppimateriaalit

Selander K. & Valli V. 2007. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla. Sanoma Pro Oy.

Jomakka R., Koivusalo K., Lappalainen J. & Niskanen M. 2021. Laskentatoimi. Edita.

Ikäheimo S., Malmi T. & Walden R. 2019. Yrityksen laskentatoimi. Alma Talent Oy.

Pellinen J. 2019. Kustannuslaskenta ja kannattavuusajattelu. Alma Talent Oy.

Niskavaara E. 2017. Yritystaloutta esimiehille. Alma Talent Oy

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu
Luennot Teams:ssa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Itsenäinen opiskelu verkossa.

Sisällön jaksotus

Talouden hallinta ja analysointi
Kannattavan liiketoiminnan suunnittelu
Kustannukset ja hinnoittelu
Budjetointi
Investointien kannattavuuden suunnittelu

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella yrityksen kannattavaa toimintaa laskentamenetelmiä käyttäen. Hän käyttää toiminnassaan itsenäisesti talouden seurannan tekniikoita ja malleja ja arvioi niitä kriittisesti sekä toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä itsenäisesti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee kannattavuuden suunnittelussa ja hallinnassa käytettäviä laskentamenetelmiä ja hän käyttää niitä ohjatusti toiminnassaan.
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä.