Siirry suoraan sisältöön

Asiantuntijan puheviestintäLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: ED00CF27

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opinnoissa keskitytään erilaisiin työelämän puheviestintätilanteisiin ja niihin valmistautumiseen. Opinnoissa saadaan eväitä asiantuntijan selkeään, tavoitteelliseen ja vaikuttavaan puheviestintään. Lisäksi käsitellään mm. esiintymisjännitystä ja sen hallintaa. Opinnoissa saadaan lisäksi teoriaan pohjautuvaa tietoa viestinnästä ja erityisesti puheviestinnästä.

Sisältö

Minä viestijänä, sanattomat viestit, havainnollistaminen, vaikuttava viestintä, esiintymisjännitys.

Oppimateriaalit

Lohtaja-Ahonen, S. & Kaihovirta-Rapo, M. (2012). Tehoa työelämän viestintään. AlmaTalent.
Lehtipuu, U. & Mustakallio, A. (2021). Elämäsi paras puhe. AlmaTalent.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija pohtii omaa viestijäkuvaansa analyyttisesti ja hän kykenee nostamaan siinä esiin vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan puheviestijänä.

Opiskelija kykenee analysoimaan viestintäkumppanin sanatonta viestintää eri osa-alueiden kannalta. Hän ottaa myös huomioon sanallisen viestinnän omassa esiintymisessään.

Opiskelija kykenee käyttämään erilaisia puhe-esityksen havainnollistamisen keinoja. Hän pystyy kohdentamaan puhe-esityksen kuulija-analyysin perusteella kohdeyleisölle. Hän osaa käyttää puhe-esityksessään erilaisia argumentoinnin keinoja ja pystyy myös analysoimaan ja arvioimaan viestintäkumppanin argumentointia.

Opiskelija tietää esiintymisjännitykseen vaikuttavia seikkoja sekä tuntee ja osaa hyödyntää keinoja sen hyväksymiseen ja lieventämiseen.

Opiskelija kykenee laatimaan ja esittämään vaikuttavan puheenvuoron.

Opiskelija kykenee liittämään viestinnän analyysin ja viestintätehtävien suunnittelun ja toteutuksen viestinnän teoriataustaan.

Toteutustavat

Verkko-opinnot opiskelijan omaan tahtiin.

Suoritustavat

Verkko-opintojakso, materiaaliin tutustuminen, palautettavat tehtävät (video- ja kirjallisia tehtäviä), verkkotentti, oppimispäiväkirja. Opintojakson suorittaminen vaatii opiskelijan omaa työtä noin 81 tuntia.

Arvio opiskelijan ajankäytöstä:
Kirjallisiin materiaaleihin tutustuminen 35 tuntia
Videomateriaaleihin tutustuminen 3 tuntia
Tehtävien valmistelu ja tekeminen 16 tuntia
Tenttiin valmistautuminen ja tentti 10 tuntia
Oppimispäiväkirja: 17 tuntia.

Siirry alkuun