Health Promotion Competence (11 cr)
Code: SH00BY90-3002
General information
Enrollment
01.12.2021 - 31.01.2022
Timing
01.01.2022 - 30.10.2022
Number of ECTS credits allocated
11 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
Sote
Teaching languages
- Finnish
Degree programmes
- Bachelor’s Degree in Nursing
Teachers
- Tiina Rissanen
- Sari Pyykkönen
- Minna Alatalo
- Teija Vainikka
- Liisa Paavola
Groups
-
SHS21SSHS21S
-
SHT21SSHT21S
Objective
The students are able to apply the theory and legal regulations of health promotion and a variety of health promotion methods in the design, implementation and assessment of health promotion activities for individuals and the community. The students will be able to utilize new technology to provide guidance and advice.
The students will know the philosophical, ethical and pedagogical theory of instruction and teaching and how they work in practice.
Instruction and Subject Content Areas in Health 2cr
They will be able to plan, implement and assess instruction and teaching in a customer and group-oriented manner in cooperation with other experts. The students will be able to use customer-centred teaching and instruction method and materials as required. The students will be able to plan, implement and assess health and physical capability promotion interventions with individuals, groups and communities using networks with different professionals and specialists.
Content
Smoking and non-smoking 1 cr
The students will understand the importance of how abstaining from substance abuse promotes health and well-being.
Nutrition 2 cr.
The students will understand the importance of nutrition in promoting health and treating diseases. The students can explain the principles and practical implementation of health-promoting diets.
Health-promoting Exercise 2 cr.
The students will understand the importance of exercise in promoting health and treating diseases. The students will be able to explain the principles of health-promoting exercise and will master exercise counselling work processes.
Vaccination expertise 2 cr.
The students will possess knowledge of diseases prevented by vaccination, understand the benefits of vaccination and know where to find reliable information on the possible side effects of vaccination. The students will learn to guide and support customers in making vaccination decisions using research-based knowledge. The students will learn what to take into account before, during and after vaccination. They will acquire the competence to provide a high-quality vaccination service.
Location and time
OSA I: Kevät 2022
Info tunti 21S 31.1.2022 klo 1415 Taito 2 auditorio/ lk148
Ohjaaminen terveyden edistämisessä verkkokurssi (2op) / opettajana Sari Pyykkönen
Päihteet ja päihteettömyys -verkkokurssi 1op/ opettajana Minna Alatalo
Seksuaaliterveys (2op) / opettajana Tiina Rissanen
Ravitsemus (2op) / opettajana Teija Vainikka
Terveysliikunta (2op) / opettajana Liisa Paavola
Ylläolevat opintojaksot toteutuvat osin lähiopetuksena ja osin verkko-opintoina.
Opintojaksojen läsnäolo sovitaan jokaisen opintojakson tunneilla.
Terveyden edistämisen 12 opintopisteen kokonaissuoritus edellyttää eri opintojaksoihin liittyvien yksilö- ja ryhmätehtävien / tentin suorittamista hyväksytysti.
Opintojaksot arvioidaan hyväksytty-hylätty tai numeroarvioinnilla. Arvioinneista sovitaan kunkin opintojakson alussa.
OSA II: Syksy 2022
Rokotusosaaminen 2op / verkko-opintoina. Opettajana Sari Pyykkönen
Tehtävät ja ohjaus molempiin verkko-opintoihin annetaan lähempänä opintojakson alkamista.
Englanniksi
Materials
Devmoodlessa ja opettajien erikseen osoittamat materiaalit
Teaching methods
Lähiopinnot,verkko-opinnot, pienryhmätyöskentely, itsenäiset tehtävät, opetuskeskustelut, tentti
Exam schedules
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet sovitaan erikseen opintojaksojen alkaessa.
Student workload
1op = 27h/ opiskelijan työtä
Content scheduling
OSA I: Kevät 2022
Ohjaaminen terveyden edistämisessä verkkokurssi (2op) / opettajana Sari Pyykkönen
Päihteet ja päihteettömyys verkkokurssi 1op/ opettajana Minna Alatalo
Seksuaaliterveys (2op) / opettajana Tiina Rissanen(21S ja SMM21SRAA1 ja SMM21SRAA2 )
Ravitsemus (2op) / opettajana Teija Vainikka (21S ja SMM21SRAA1 ja SMM21SRAA2 )
Terveysliikunta (2op) / opettajana Liisa Paavola (21S ja SMM21SRAA1 ja SMM21SRAA2 )
Ylläolevat opintojaksot toteutuvat osin lähiopetuksena ja osin verkko-opintoina.
Opintojaksojen läsnäolo sovitaan jokaisen opintojakson tunneilla.
Terveydenedistämisen 11 opintopisteen kokonaissuoritus edellyttää eri opintojaksoihin liittyvien yksilö- ja ryhmätehtävien / tentin suorittamista hyväksytysti.
Opintojaksot arvioidaan hyväksytty-hylätty tai numeroarvioinnilla. Arvioinneista sovitaan kunkin opintojakson alussa.
OSA II: Syksy 2022
Rokotusosaaminen 2op / verkko-opintoina. Opettajana Sari Pyykkönen
Tehtävät ja ohjaus verkko-opintoihin annetaan lähempänä opintojakson alkamista.
Evaluation scale
0 - 5
Assessment criteria, excellent (5)
In accordance with competence attainment targets, the students are able to:
Knowledge:
• use the concepts of their profession with expertise and comprehensively and integrate them to form a larger knowledge base
Skills:
• analyse, compare, combine and select information, and present alternative approaches
• analyse, reflect upon, and critically evaluate their own competence and professional practices using acquired knowledge
• work independently, responsibly, proactively and flexibly in respective learning and operational environments
• select and critically evaluate the techniques and models of their chosen profession and use them in their work
Attitudes:
• to work in a customer-oriented, goal and development-oriented manner
• work as a member of team, promoting and developing the team’s activities
• critically apply professional ethical principles in their work
Assessment criteria, good (3)
In accordance with competence attainment targets, the students are able to:
Knowledge:
• consistently use the concepts of their professional field
• name, describe and justify the basic knowledge of their profession
Skills:
• choose appropriate practices based on the information and guidance they acquire
• evaluate and reflect on their own skills and working practices
• work independently and responsibly in various roles in respective learning and operational environments
• apply appropriate techniques and models suitable for the professional field
Attitudes:
• work professionally in customer situations
• work as team members to achieve the common goals
• justify their activities in accordance with the principles of professional ethics
Assessment criteria, satisfactory (1)
In accordance with competence attainment targets, the students are able to:
Knowledge:
• use key / individual professional concepts
• name and describe the basic knowledge of their profession
Skills:
• work appropriately, although still demonstrating some uncertainty
• work under supervision in various learning and operating environments appropriately
• use the techniques and models of the professional field
Attitudes:
• take customers into account
• work as a member of a team with consideration for other team members
• work in accordance with professional ethical principles
Assessment criteria, approved/failed
Pass:
The students must write an essay demonstrating the ability to think independently, and to analyse and integrate knowledge. The students will be aware of the importance of various national health programs and strategies in municipal health promotion. The layout of the essay must correspond to instructions given and all sources must be correctly referenced.
Fail:
The essay demonstrates that the students have conducted a superficial examination of health promotion, health promotion strategies and programs. The descriptions given are summaries which lack evidence of reflection and reasoning. layout of the essay does not correspond to the instructions given and the source references are incomplete.
Vaccination expertise 2cr
The assessment criteria are in accordance with those of the nationwide online course.
Fail:
Knowledge:
• are not able to use the key / individual concepts of their professional field approåriately
• are not able to name and describe the basic knowledge of the profession
Skills:
• are not able to work in an appropriate manner
• are not able to work as required in different learning and operational environments
• are not able to appropriately use the techniques and models of their professional field
Attitudes:
• the students fail to take customers into account in their work
• the students are not able to work as a member of a team
• the students are not able to take other members of a team into account
• the students fail to work in accordance with the principles of professional ethics
Assessment methods and criteria
Arvioinneista sovitaan erikseen opintojaksojen alkaessa.
Assessment criteria, fail (0)
Tiedot:
ei käytä asianmukaisesti keskeisiä/yksittäisiä am-mattialansa käsitteitä
ei osaa nimetä ja kuvailla ammattialansa perustietoja
Taidot:
ei toimi tarkoituksenmukaisesti
ei osaa toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa oppimis- ja toiminta-ympäristöissä
ei käytä toiminnassaan tarkoituksenmukaisesti ammattialansa tekniikoita ja malleja
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa suhteessa osaamistavoitteisiin:
Tiedot:
käyttää asiantuntevasti ja laaja-alaisesti am-mattialansa käsitteitä sekä yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
Taidot:
analysoida, vertailla, yhdistellä ja valita tietoa sekä esittää vaihtoehtoisia toimintatapoja
analysoida, reflektoida ja arvioida kriittisesti omaa osaamistaan ja ammattialansa toimintatapoja hankkimansa tiedon avulla
toimia itsenäisesti, vastuullisesti, aloitteellisesti ja joustavasti kulloisessakin oppimis- ja toimintaympäristössä
valita ja arvioida kriittisesti ammattialansa tekniikoita ja malleja sekä käyttää niitä toiminnassaan
Asenteet:
toimia asiakaslähtöisesti, tavoitteellisesti ja työelämää kehittävästi
toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa
soveltaa kriittisesti ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan
Toteutuksen arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa suhteessa osaamistavoitteisiin:
Tiedot:
käyttää johdonmukaisesti ammattialansa käsitteitä
nimetä, kuvailla ja perustella ammattialansa perustiedot
Taidot:
valita tarkoituksenmukaisia toimintatapoja hankkimansa tiedon ja ohjeistuksen perusteella
osaa arvioida ja reflektoida omaa osaamistaan ja ammattialansa toimintatapoja
osaa toimia itsenäisesti ja vastuullisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin oppimis- ja toiminta-ympäristössä
osaa soveltaa tarkoituksenmukaisesti am-mattialansa toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja
Asenteet:
toimia ammatillisesti asiakastilanteissa
toimia ryhmän jäsenenä ryhmän yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi
perustella toimintansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija osaa suhteessa osaamistavoitteisiin:
Tiedot:
käyttää asianmukaisesti keskeisiä/ yksittäisiä ammattialansa käsitteitä
nimetä ja kuvailla ammattialansa perustiedot
Taidot:
toimia tarkoituksenmukaisesti, joskin toiminta voi olla vielä epävarmaa
toimia ohjattuna asianmukaisesti erilaisissa oppimis- ja toimintaympäristöissä
käyttää toiminnassaan tarkoituksenmukaisesti ammattialansa tekniikoita ja malleja
Asenteet:
ottaa toiminnassaan asiakkaat huomioon
toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa toiminnassaan muut ryhmän jäsenet huomioon
toimia ammattieettisten periaatteiden mukaisesti