Skip to main content

Leadership and Enterprise Competence (5 cr)

Code: SH00BL54-3006

General information


Enrollment

01.12.2022 - 31.01.2023

Timing

01.01.2023 - 31.07.2023

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

Sote

Teaching languages

  • Finnish

Degree programmes

  • Bachelor’s Degree in Nursing

Teachers

  • Leena Lerssi
  • Gitta Palomäki

Groups

  • SMM20STEC
    SMM20STEC
  • SHT20S
    SHT20S
  • SH20ST_OKM
    SH20ST_OKM
  • SHS20S
    SHS20S

Objective

The students will be able to coordinate, evaluate and develop evidence-based nursing and quality in changing social and health care environments. The students will understand the importance of strategic management in the development of an organization / work community and are able to combine competence management with strategic planning. The students recognize the factors that maintain and weaken well-being at work and will be able to work to improve well-being at work.
The students will have internalized an entrepreneurial attitude. They will be able to use the basic concepts of business and entrepreneurship appropriately. They will understand the importance of identifying and creating business potential for the purpose of social development and well-being. In addition, the students can describe the basic business functions and understand the basics of profitable business.

Content

Key concepts and theories of management and leadership in nursing
Strategic and quality management
Competence management
Occupational health and well-being
The role of business in society
External and internal entrepreneurship
Business idea and business concept
Basic business model and smart processes
Stakeholders and networking
Company forms
Marketing and customer-oriented approach
Profitability
Business potential

Location and time

Johtamisen ja yrittäjyysosaamisen Teams-luennot jakautuvat seuraavasti:
23.3. 9-11:30 SHT20S Aihe: Orientaatio kurssille & johtamisen teoriaa
23.3. 13:15- 15:45 SHS20S+SM20STEC Aihe: Orientaatio kurssille & johtamisen teoriaa
29.3. 12:30- 15:45 Kaikki Aihe: Markkinointi ja asiakaslähtöinen toimintatapa, palvelumuotoilu ja megatrendit.
4.4.12:30- 15:45 Kaikki Aihe: Minustako soteyrittäjä
9.5. 11:00 – 16:45 SHT20S Aihe: Johtamisen webinaari_opiskelijat framilla.
10.5. 10:00 – 15:45 SHS20S+SM20STEC Aihe: Johtamisen webinaari_opiskelijat framilla
Modlessa kurssi suoritetaan 23.3.- 14.5.2023.

Materials

Moodlessa jaetaan oppimateriaali ja kirjallisuus.

Teaching methods

Moodle - verkkokurssi; löytyy nimellä Johtaminen ja yrittäjyysosaaminen sotealla 2023
Teams-verkkoluennot.

Employer connections

Yrittäjä vierailee kurssilla.

Exam schedules

Opintojakso päättyy webinaariin, missä ryhmätyöt esitellään.
Opintojaksolla verkkotentti 7.5. 14.5.2023.

Completion alternatives

Opintojaksolla ei valinnaista suoritustapaa.

Student workload

Johtaminen ja Yrittäjyysosaaminen 4 op.
Työsuojelu 1 op.

Assessment criteria, approved/failed

Opiskelija tietää ja osaa kuvata peruskäsitteitä johtamisen kokonaisuudesta.
Opiskelija tietää viestinnän ja markkinoinnin periaatteet ja osaa soveltaa asiakaslähtöistä toimintaa kehittämisessä.
Opiskelija tietää keskeiset käsitteet yritystoiminnassa.

Content scheduling

Opintojaksoa suoriteen omatoimisesti moodlessa edeten. Lisäksi yhteiset teams-luennot.
Johtaminen ja yrittäjyysosaamisen 4 op sisältö jakautuu seuraavasti:
Johtamisen käsitteet: itsensä johtaminen, strateginen johtaminen, osaamisen johtaminen, tiedolla johtaminen ja etäjohtaminen.
Henkilöstön veto- ja pitovoima, rekrytointi ja työhyvinvoinnin elementit
Terveyspalveluiden markkinointi sosiaalisessa mediassa
Mahdollisuuksien maailma ja megatrendit
Palvelumuotoilu kehittämisen työkaluina
KVTES
Yrittäjyysosaaminen
Yrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla, Sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys, yrittäjämäinen asenne
Yritysmuodot ja Liiketoimintasuunnitelman tekeminen
Vetovoimainen yrityskuva, käsitteet brändi, visio ja missio

Further information

Opintojakso muodostuu kahdesta osiosta:
Työsuojelu 1(op) Leena Lerssi.
Johtaminen ja yrittäjyysosaaminen 4(op) Gitta Palomäki.

Evaluation scale

Hylätty/Hyväksytty

Assessment criteria, excellent (5)

The students are able to evaluate the work community and develop it based on evidence.
The students are able to evaluate and develop quality management at work.
The students are able to apply the strategy of the organization in their development work.
The students are able to evaluate and develop the well-being of the work community.
The students are able to use the concepts of corporate finance expertly and extensively and to combine them to form a cohesive whole. The students are able to critically analyse, compare and evaluate their business competence and business practices on the basis acquired knowledge.

Assessment criteria, good (3)

The students can evaluate the work community and strive to develop their work community based on evidence.
The students master some quality management tools and are able to apply them in their own work.
The students strive to develop the work community in accordance with the organisation's strategy.
The students work to promote well-being at work.
The students consistently use business competence concepts. The students are able to name, describe and justify business and entrepreneurial practices. They are able to work independently using acquired knowledge and guidance and apply business techniques and models.

Assessment criteria, satisfactory (1)

The students recognize the importance of nursing management and can use related concepts.
The students understand the basics of quality management.
The students understand that development is based on the organization’s strategy.
Students recognize issues that affect well-being at work.
The students are able to properly define and use basic business concepts in accordance with the principles of professional ethics. They can name and describe the basic concepts of business economics.

Assessment methods and criteria

Hyväksytty/ Hylätty
Seminaareihin osallistuminen pakollisia.
Moodlen tehtävät hyväksytty/täydennettäviä. Kurssin lopuksi verkkotentti 70% oikein.
Ryhmätyö kirjallinen ja suullinen osuus.