Siirry suoraan sisältöön

Johdon laskenta (5 op)

Toteutuksen tunnus: BY00BX41-3015

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.12.2024 - 26.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Matkailun koulutus
  • Liiketalouden koulutus

Opettaja

  • Mika Pietarinen
  • Eija Pekkonen

Ryhmät

  • AMA23S
    AMA23S
  • 14.01.2025 09:15 - 11:45, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 21.01.2025 09:15 - 11:45, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 21.01.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 30.01.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 31.01.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 06.02.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 07.02.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 13.02.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 14.02.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 19.02.2025 10:15 - 11:45, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 20.02.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 26.02.2025 10:15 - 11:45, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 27.02.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 11.03.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 13.03.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 17.03.2025 09:15 - 11:45, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 18.03.2025 12:45 - 14:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015
  • 25.03.2025 12:45 - 15:15, Johdon laskenta BY00BX41-3015

Tavoitteet

Opiskelija osaa laatia ja hyväksikäyttää yrityksen johdon päätöksentekoa tukevia taloutta ja erityisesti
kannattavuutta koskevia laskelmia.

Opintojakso on yhteinen liikunnanohjaaja-, liiketalouden tradenomi- ja restonomiopiskelijoille 3 op verran.

Sisältö

Yhteinen osa 3 op:
Kannattavuuden hallinta
Talouden suunnittelu
Toimintolaskenta kustannuslaskentamenetelmänä

Liiketalous 2 op:
Lisäyslaskenta kustannuslaskentamenetelmänä
Investointien kannattavuuden arviointi

Matkailu 2 op:
Hinnoittelu ja arvonlisävero
Taloudellisen tilanteen analysointi tilinpäätöstietojen avulla

Aika ja paikka

Työjärjestyksen mukaan

Oppimateriaalit

Oppikirjat:
Selander K. & Valli V. Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla.
Teos saatavana myös e-kirjana, https://www.selanderoy.fi/digikirja/
käyttäjätunnus että salasana ovat kamkfi
Jomakka R., Koivusalo K., Lappalainen J. & Niskanen M. 2021. Laskentatoimi. Edita.

Oheismateriaalia:
Niskavaara E. 2017.Yritystaloutta esimiehille. Alma Talent
Pellinen J. 2017. Talousjohtaminen. Alma Talent.
Alhola. K. 2016. Toimintolaskenta. Alma Talent.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitukset
Palautettava tehtävä, LTS

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa tulkita liiketoiminnan suunnittelun ja johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii oma-aloitteisesti pienryhmässä kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä

Sisällön jaksotus

Liiketoiminnan suunnittelu
Kannattavuuden hallinta
Talouden suunnittelu
Toimintolaskenta kustannuslaskentamenetelmänä
Hinnoittelu

Arviointiasteikko

Hylätty/Hyväksytty

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tulkita ja soveltaa johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii itsenäisesti vaativia kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija toimii ryhmän ja tiimin kehittäjänä ja hengen luojana

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa tulkita johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii itsenäisesti kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ryhmässä ja tiimeissä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa johdon laskennan taustalla olevaa teoriaa
Opiskelija laatii ohjatusti kannattavuuden suunnitteluun ja hallintaan liittyviä laskelmia
Opiskelija osallistuu toimintaan ryhmässä (luokka)

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

LTS:n kirjallinen ja suullinen esitys pienryhmässä sekä opponointi.