Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (4 op)

Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 31.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Business

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus

Opettaja

  • Teija Vainikka

Ryhmät

  • ALM23K
    ALM23K
  • 12.01.2024 12:30 - 14:00, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 08.02.2024 10:00 - 11:30, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 08.02.2024 12:30 - 14:00, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 09.02.2024 10:00 - 11:30, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 10.02.2024 09:00 - 11:30, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 18.04.2024 14:15 - 15:45, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 19.04.2024 08:15 - 09:45, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 02.05.2024 12:30 - 14:00, Ravitsemus AL00BM44-3011
  • 03.05.2024 08:15 - 09:45, Ravitsemus AL00BM44-3011

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.