Skip to main content

Business Basics (5 cr)

Code: BY00BX29-3021

General information


Enrollment

19.08.2024 - 22.09.2024

Timing

01.08.2024 - 31.12.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Business

Teaching languages

  • Finnish

Degree programmes

  • Bachelor’s Degree in Tourism
  • Bachelor’s Degree in Sports and Leisure Management
  • BACHELORS DEGREE IN BUSINESS ADMINISTRATION

Teachers

  • Maritta Seppälä
  • Pia Kuittinen

Groups

  • LLT24SM
    LLT24SM
  • LLT24SH
    LLT24SH
  • 22.08.2024 12:00 - 13:30, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 28.08.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 04.09.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 11.09.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 18.09.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 25.09.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 02.10.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 09.10.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021
  • 30.10.2024 12:30 - 15:00, Liiketoimintaosaamisen perusteet BY00BX29-3021

Objective

The students will adopt an entrepreneurial approach to their studies and work. They will be able to use basic business concepts as required. They will understand the importance of being able to identify and create business potential to the development and wellbeing of society. The students will also be able to describe a company’s basic operations and functions and they will understand the principles of running a profitable business.

Content

The significance of business in society
Internal and external entrepreneurship
Operational and business idea
Basic business model and smart processes
Stakeholders and networking
Forms of business
Marketing and customer-oriented approaches
Profitability
Business potential

Location and time

Syyslukukaudella 2024 lähiopetukset kerran viikossa (2,5 h) Kajaanin kampuksella (4 op).
Keväällä 2025 työelämäjakso (1 op).

Materials

Oppikirja: Liiketoimintaosaaminen; Menestyvän liiketoiminnan perusta
Tekijät: Viitala R, Jylhä E.
Kustantaja: Edita. Kirja on saatavana Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjastosta myös e-kirjana.

Myös muut liiketalouden oppikirjat käyvät, sillä perusasiat on kaikissa kirjoissa samat.

Reppu-verkko-oppimisympäristön aineistot ja testit.

Teaching methods

Lähiopetus, luennot, ohjatut harjoitukset, yhteistoiminnallinen opiskelu (esim. ryhmätyöskentely)

Employer connections

Keväällä 2025 suoritettava työelämäjakso (1 op).

Exam schedules

Sovitaan opintojakson alussa.

Completion alternatives

Sovitaan opettajan kanssa tapauskohtaisesti KAMKin pääperiaatteiden mukaisesti:
- Aiemmat yrityksen perusteita käsittelevät korkeakoulusuoritukset voidaan hyväksilukea tapauskohtaisesti.
- Työelämässä aiemmin hankittua osaamista tunnistetaan (AHOT) tapauskohtaisesti.
- Opinnollistaminen eli nykyisessä työssä hankittava ja osoitettava yritystoiminnan osaaminen sovitaan tapauskohtaisesti.

Student workload

1 op on 27 tuntia, yhteensä 5 * 27 h = 135 tuntia

Content scheduling

Syksyllä 2024 lähiopetus kampuksella (4 op) ja kevällä 2025 työelämäjakso (1 op).

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, excellent (5)

The students are able to widely use and combine business concepts with expertise and can analyse, compare and critically assess their own business competence and forms and methods of business using acquired knowledge. The students are able to work as members of a group/team, promoting and developing the work of the group.

Assessment criteria, good (3)

The students are able to systematically use business concepts. They are able to use, name and justify business and entrepreneurial practices. The students are able to work independently based on information and instructions and can apply business techniques and models. The students are able to work as members of a group to achieve common goals and can give reasons for their actions based on professional ethical principles.

Assessment criteria, satisfactory (1)

The students are able to define and use basic business concepts as required according to professional ethical principles. They are able name and describe basic business information. The students are able to work appropriately though their actions may display uncertainty.