Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (4 op)

Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.09.2025 - 30.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
15.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sote
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Opettajat
Teija Vainikka
Ryhmät
ALK25S
ALK25S
Opintojakso
AL00BM44

Toteutuksella on 15 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 24 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ke 22.10.2025 klo 12:45 - 14:15
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
To 23.10.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
Ke 29.10.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L146 TA21L146
To 30.10.2025 klo 09:45 - 11:15
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L146 TA21L146
Ke 05.11.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L158 TA21L158
To 06.11.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L158 TA21L158
Ke 12.11.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L158 TA21L158
To 13.11.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
Ke 19.11.2025 klo 08:15 - 11:15
(3 t 0 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
Ke 26.11.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L142 TA21L142
To 27.11.2025 klo 09:45 - 11:15
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
Ke 03.12.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
To 04.12.2025 klo 09:45 - 11:15
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L158 TA21L158
Ke 10.12.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L159 TA21L159
To 11.12.2025 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3012
TA21L143 TA21L143
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Oppimateriaalit

Kuvataan Moodlessa.

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Toteutustavat

Opetus on lähiopetusta Vuokatin urheiluopistolla. Lähiopetukseen osallistuminen etäyhteydellä ei ole mahdollista, muutoin kuin erikseen sovittavasta perustellusta syystä.

Suoritustavat

Opintojakso sisältää luentoja ja harjoituksia Vuokatin urheiluopistolla. Opetus järjestetään lähiopetuksena ja käytännön harjoitukset suoritetaan yhteistyössä urheiluakatemian kanssa. Opintojakson läpäisy edellyttää sovittujen harjoitustöihden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistumisen eli käytännössä lukujärjestykseen merkityille oppitunneille aktiivisen osallistumisen sekä lopputentin suorittamisen. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. Opintojakso edellyttää n. 106 tuntia opiskelijan työtä.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Siirry alkuun