Ravitsemus (4 op)
Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3013
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
18.08.2025 - 21.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
03.09.2025 - 14.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Sote
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Toteutuksella on 14 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 34 t 30 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 02.09.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 09.09.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 16.09.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 23.09.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 30.09.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 07.10.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 21.10.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 28.10.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 04.11.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 11.11.2025 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 18.11.2025 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Pe 21.11.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Linnamo
Vuokatti Linnamo sali Snowpolis
|
Ti 25.11.2025 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Ti 02.12.2025 klo 08:30 - 11:00 (2 t 30 min) |
Tentti_Ravitsemus AL00BM44-3013 |
Vuo_Tykky 2
Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
|
Arviointiasteikko
0 - 5
Sisällön jaksotus
Opintojakson etenemissuunnitelma esitellään aloituskerralla.
Tavoitteet
Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.
Toteutustavat
Opetus on lähiopetusta Vuokatin urheiluopistolla. Lähiopetukseen osallistuminen etäyhteydellä ei ole mahdollista, muutoin kuin erikseen sovittavasta perustellusta syystä.
Suoritustavat
Opintojakso sisältää luentoja ja harjoituksia Vuokatin urheiluopistolla. Opetus järjestetään lähiopetuksena ja käytännön harjoitukset suoritetaan yhteistyössä urheiluakatemian kanssa. Opintojakson läpäisy edellyttää sovittujen harjoitustöihden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistumisen eli käytännössä lukujärjestykseen merkityille oppitunneille aktiivisen osallistumisen sekä lopputentin suorittamisen. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. Opintojakso edellyttää n. 106 tuntia opiskelijan työtä.
Sisältö
Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa
Aika ja paikka
Opintojakson opetus järjestetään lähiopetuksena syyslukukaudella työjärjestyksen mukaisina aikoina.
Oppimateriaalit
Opintojaksolla käytettävät opiskelumateriaalit kuvataan Repussa.
Opetusmenetelmät
Opintojakso koostuu kaikille yhteisistä luennoista (80% läsnäolo), joihin liittyy myös itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä. Lisäksi opintojaksoon kuuluu VRUA:n eri lajien leirikoululaisille pidetävien ravintoinfojen suunnittelu ja toteutus.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Yhteistyö VRUA:n kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti ti 2.12.2025, uusintapäivät ilmoitetaan Repussa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksolle ei ole suunniteltu vaihtoehtoista suoritustapaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso edellyttää 106 tuntia opiskelijan työtä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.