Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (4 op)

Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
18.08.2025 - 21.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
03.09.2025 - 14.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sote
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Opettajat
Teija Vainikka
Ryhmät
ALK24S
ALK24S
Opintojakso
AL00BM44

Toteutuksella on 14 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 34 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ti 02.09.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 09.09.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 16.09.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 23.09.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 30.09.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 07.10.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 21.10.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 28.10.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 04.11.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 11.11.2025 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 18.11.2025 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Pe 21.11.2025 klo 08:30 - 10:30
(2 t 0 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Linnamo Vuokatti Linnamo sali Snowpolis
Ti 25.11.2025 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Ti 02.12.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Tentti_Ravitsemus AL00BM44-3013
Vuo_Tykky 2 Vuokatti Tykky 2 Sokos Hotel
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Arviointiasteikko

0 - 5

Sisällön jaksotus

Opintojakson etenemissuunnitelma esitellään aloituskerralla.

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Toteutustavat

Opetus on lähiopetusta Vuokatin urheiluopistolla. Lähiopetukseen osallistuminen etäyhteydellä ei ole mahdollista, muutoin kuin erikseen sovittavasta perustellusta syystä.

Suoritustavat

Opintojakso sisältää luentoja ja harjoituksia Vuokatin urheiluopistolla. Opetus järjestetään lähiopetuksena ja käytännön harjoitukset suoritetaan yhteistyössä urheiluakatemian kanssa. Opintojakson läpäisy edellyttää sovittujen harjoitustöihden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistumisen eli käytännössä lukujärjestykseen merkityille oppitunneille aktiivisen osallistumisen sekä lopputentin suorittamisen. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. Opintojakso edellyttää n. 106 tuntia opiskelijan työtä.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Aika ja paikka

Opintojakson opetus järjestetään lähiopetuksena syyslukukaudella työjärjestyksen mukaisina aikoina.

Oppimateriaalit

Opintojaksolla käytettävät opiskelumateriaalit kuvataan Repussa.

Opetusmenetelmät

Opintojakso koostuu kaikille yhteisistä luennoista (80% läsnäolo), joihin liittyy myös itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä. Lisäksi opintojaksoon kuuluu VRUA:n eri lajien leirikoululaisille pidetävien ravintoinfojen suunnittelu ja toteutus.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Yhteistyö VRUA:n kanssa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti ti 2.12.2025, uusintapäivät ilmoitetaan Repussa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksolle ei ole suunniteltu vaihtoehtoista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso edellyttää 106 tuntia opiskelijan työtä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Siirry alkuun