Food in Tourism (5 cr)
Code: AT00CE58-3003
General information
Enrollment
30.12.2024 - 26.01.2025
Timing
01.01.2025 - 31.05.2025
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
0.5 op
Mode of delivery
90 % Contact teaching, 10 % Distance learning
Unit
Business
Teaching languages
- English
Degree programmes
- Bachelor’s Degree in Tourism
Teachers
- Teija Vainikka
Groups
-
ATA24SATA24S
- 04.02.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 12.02.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 19.02.2025 12:45 - 13:45, Hygiene passport info _Food in Tourism AT00CE58-3003
- 20.02.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 26.02.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 26.02.2025 14:30 - 15:30, Alcohol passport info_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 12.03.2025 14:30 - 16:00, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 14.03.2025 10:15 - 11:45, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 17.03.2025 08:15 - 09:15, Group 1 Hygiene passport test_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 17.03.2025 09:30 - 11:00, Group 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 17.03.2025 12:00 - 17:00, Group 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 18.03.2025 14:30 - 15:30, Group 2 Hygiene passport test_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 24.03.2025 09:30 - 11:00, Group 2_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 24.03.2025 12:00 - 17:00, Group 2_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 25.03.2025 10:15 - 11:45, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 07.04.2025 09:30 - 11:00, Group 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 07.04.2025 12:00 - 17:00, Group 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 08.04.2025 09:00 - 10:00, Group 2 Alcohol passport test_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 08.04.2025 10:15 - 11:45, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 11.04.2025 09:00 - 10:00, Group 1 Alcohol passport test_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 14.04.2025 09:30 - 11:00, Group 2_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 14.04.2025 12:00 - 17:00, Group 2_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 15.04.2025 10:15 - 11:45, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 17.04.2025 09:00 - 10:00, Hygiene passport test retake 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 24.04.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 28.04.2025 12:00 - 15:00, Group 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 28.04.2025 15:00 - 18:00, Group 2_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 29.04.2025 09:00 - 10:00, Alcohol passport test retake 1_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 30.04.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 06.05.2025 12:45 - 14:15, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 12.05.2025 12:00 - 17:00, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 13.05.2025 10:15 - 11:45, Exam_Food in Tourism AT00CE58-3003
- 20.05.2025 10:15 - 11:45, Food in Tourism AT00CE58-3003
- 21.05.2025 14:30 - 16:00, Food in Tourism AT00CE58-3003
Objective
The student can explain the strategies and Product recommendations related to tourism food services and can use these in the development of tourism food services. The student can distinguish between the most important catering services offered in the tourism industry and understand the application of different elements of hospitality in the implementation of services. He/She is able to take into account food-related restrictions due to cultural, health or other reasons, as well as explain the financial conditions and legal requirements for the production of services.
Content
Finland's food tourism strategy, Food Tourism Product Recommendations
Empowering hospitality - a manual for building a hospitable service culture
Basics of meal planning
Responsibility
Finnish food culture
Nutritional quality
Food safety
Location and time
Opintojakson opetus järjestetään lähiopetuksena kevätlukukaudella 2025 työjärjestyksen mukaisesti. Opintojakson arviointi suoritetaan viimeistään viikolla 23.
Materials
Opintojakson oppimateriaalit ovat saatavilla Repussa.
Teaching methods
Opintojakso koostuu kaikille pakollisista luennoista, itsenäisesti suoritettavista oppimistehtävisä ja käytännön harjoituksista ammattikeittiöympäristössä. Oppimistehtävien avulla harjoittelet opintojakson keskeisten sisältöjen hallintaa ja käytännön harjoituksissa saat käsityksen ruokapalveluprosessin eri vaiheissa tarvittavasta osaamisesta. Opintojaksoon kuuluu pienryhmässä tehtävä harjoitustyö, jonka laajuus on noin 2 op (50 h opiskelijan työtä). Harjoitustyössä opit soveltamaan opintojakson sisältöjä käytännössä. Harjoitustyö arvioidaan numeerisesti ja se on osa opintojakson suoritusta.
Exam schedules
The exam will be held in week 20. The possibility of retake is agreed separately.
Student workload
Opintojakso vaatii noin 135 tuntia opiskelijan työtä. Luentoja ja ohjattuja käytännö harjoituksia on noin 70 tuntia. Loput 65 tuntia liittyvät itsenäisten tehtävien tekemiseen, pienryhmässä tehtävän harjoitustyön suunnitteluun ja toteutukseen sekä opintojakson tenttiin valmistautumiseen.
Content scheduling
Opintojakso koostuu työjärjestyksen mukaan pidettävistä luennoista ja käytännön harjoituksista ammattikeittiöympäristössä. Lähiopetustunneilla on 80% ja käytännön harjoituksissa ja näihin liittyvillä ohjetunneilla on 100% osallistumisvelvoite. Poissaolot käytännön harjoituksista korvataan seuravan vuosikurssin toteutuksen mukana.
Further information
Opintojakson hyväksilukemiseen ja opinnollistamiseen sovelletaan Kamk:in yhteisiä ohjeita.
Evaluation scale
0 - 5
Assessment criteria, excellent (5)
The students are able to extensively use the key concepts of food services and can combine basic knowledge of catering, nutrition, table service, serving alcohol, and food safety. They are able to work independently, responsibly, flexibly and with initiative in various learning environments and can choose and use tools as required. The students are able to work as members of a group to further and develop the work of the team according to common rules.
Assessment criteria, good (3)
The students are able to use systematically the key concepts of food services and can explain and give reasons for basic knowledge of catering, nutrition, table service, serving alcohol, and food safety. They are able to work responsibly with initiative in various learning environments and can choose and use tools appropriately. The students are able to work as members of a group to achieve common goals and according to common rules.
Assessment criteria, satisfactory (1)
The students are able to use the key concepts of food services appropriately and can present their basic knowledge of catering, nutrition, table service, serving alcohol, and food safety. They are able to work responsibly with supervision in various learning environments and can choose and use tools appropriately under supervision. The students are able to work as members of a group according to common rules.
Assessment methods and criteria
Opintojakson arviointi koostuu kirjallisesta yksilötentistä, pienryhmässä tehtävästä harjoitustyöstä sekä opintojakson oppimistehtävistä.
Assessment criteria, fail (0)
Opiskelija ei palauta vaadittuja tehtäviä eikä osallistu lähiopetukseen ja käytännön harjoituksiin.
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija osaa määritellä monipuolisesti matkailun ruokapalveluiden keskeiset käsitteet ja osaa käyttää niitä laajasti ja perustellusti kurssitehtävissä. Opiskelija osaa toimia vastuullisesti ja joustavasti erilaisissa oppimistilanteissa ja edistää omalla toiminnallaan koko ryhmän oppimista.
Toteutuksen arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa määritellä matkailun ruokapalveluiden keskeiset käsitteet ja osaa käyttää niitä kurssitehtävissä ja perustella valintojaan. Opiskelija osaa toimia vastuullisesti erilaisissa oppimistilanteissa ja osaa ottaa muut ryhmän jäsenet huomioon.
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija osaa nimetä matkailun ruokapalveluiden tärkeimmät avainkäsitteet ja osaa käyttää niitä kurssitehtävissä, mutta argumentit ovat yksipuolisia. Opiskelija toimii ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta oppimisestaan