Siirry suoraan sisältöön

Generatiiviset kilpailevat verkot (GAN) ja deep fake (5 op)

Toteutuksen tunnus: TT00CF28-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

10.02.2024 - 10.03.2024

Ajoitus

11.03.2024 - 26.04.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologia

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikan koulutus

Opettaja

  • Tommi Kauppinen

Ryhmät

  • TTV21SAI
    TTV21SAI

Tavoitteet

Generatiiviset kilpailevat verkostot (Generative Adversarial Networks, GAN) ovat kaiken nykyisen ”deep fake”-nimityksen mukaisen kuva- ja videomanipulaation taustalla. Tällä kurssilla opiskelijat pääsevät tutustumaan GAN-tekoälyyn sekä käytännön että teorian näkökulmasta. Kurssi on Moodlessa itsenäisesti tai ryhmässä suoritettava kurssi, ja se sisältää sekä koodausta että kirjallisia töitä. Alun aiheeseen tutustumisen jälkeen kurssilla koodataan kuvamanipulaattori, jolla voi tuottaa keinotekoisen kuvan, joka muistuttaa täysin aitoa. Lisäksi kurssilla analysoidaan manipuloituja kuvia ja pyritään erottamaan ne aidoista. Kurssin aikana tehdyistä löydöksistä kirjoitetaan loppuraportti. Kurssi arvioidaan arvosanalla 1-5.

Sisältö

Kurssilla tehdään alkuessee ja tutustutaan opetusmateriaaliin ja GAN-verkkoja käsitteleviin tieteellisiin julkaisuihin. Kurssilla ohjelmoidaan kaksi GAN-koodia, joista toinen on täydennettävä itse ja toinen tehdään alusta saakka. Lopuksi kirjoitetaan loppuraportti kurssin aikana tehdyistä havainnoista.

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Loppuraportti on selkeä ja osoittaa erinomaista ymmärrystä sekä GAN-verkkojen teoriasta että koodaamisesta. Deep fake -tunnistamisesta tehdyt havainnot ovat oikeat ja täsmällisesti selitetty.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Loppuraportti on kohtuullisen selkeä ja osoittaa hyvää ymmärrystä sekä GAN-verkkojen teoriasta että koodaamisesta. Deep fake -tunnistamisesta tehdyt havainnot ovat jossain määrin oikeita ja ymmärrettävästi selitetty.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Loppuraportti on ymmärrettävä ja osoittaa riittävää ymmärrystä sekä GAN-verkkojen teoriasta että koodaamisesta. Deep fake -tunnistamisesta tehdyt havainnot ovat välillä oikeita ja jossain määrin selitetty.

Esitietovaatimukset

Kurssilla tarvitaan riittävä ymmärrys tekoälystä, joten se on sopiva 3. ja 4. vuosikurssin opiskelijoille.