Introduction to Linux (3 cr)
Code: TT00CB25-3004
General information
Enrollment
02.07.2025 - 31.07.2025
Timing
01.08.2025 - 31.12.2025
Number of ECTS credits allocated
3 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
Teknologia
Teaching languages
- Finnish
Degree programmes
- Bachelor’s Degree in Business Information Technology
Teachers
- Jani Sourander
Groups
-
TTK24SDTTK24SD
Objective
With this Linux course the student will be introduced with basics of Linux operating system. Course covers e.g. terminology related to subject and the student also installs his/her own Linux. There are no prerequisites for participating this course.
Content
1. Introduction
1.1. Terminology
1.2. Distributions
1.3. Installation
2. Graphical User Environments
2.1. Different Environments
2.2. Installing Software
2.3. Office Applications
2.4. Updates
3. Directory Structure
3.1. Filesystem Hierarchy Standard 3.0
3.2. Navigating
3.3. Editing Files
4. Text Based User Environment
4.1. Command Prompt
4.2. bash
4.3. Commands
4.4. Installing Software
4.5. Advanced Use
5. User Management
5.1. Users
5.2. Groups
5.3. root User and sudo Command
6. Software Distribution
6.1. Distribution Dependent Systems
6.2. Distribution Neutral Systems
7. Processes
7.1. Concept
7.2. In practice
7.3. Managing
8. Advanced Usage
8.1. IO and Piping
8.2. Scripting
8.3. Programming
Location and time
Lähiopetus
Materials
Tehtävät ja tekstimateriaali löytyvät osoitteesta: https://sourander.github.io/linux-perusteet/
Oppimispäiväkirja 101 -ohjesivusto on osoitteessa: https://sourander.github.io/oat/
Linkit toteutukseen liittyviin YouTube-videoihin jaetaan Reppu-alustan Aloita tästä -osiossa.
Teaching methods
YouTube-luennot, harjoitustehtävät ja livenä tarjottu tuki harjoitustehtävien tekemiseen sekä oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen. Tukea tarjotaan lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan oppituntien aikaan livenä, joten läsnäolo on vaadittua - poikkeuksen muodostavat luonnollisesti sairastapaukset ja muut painavat syyt. Kurssin oppimispäiväkirja tehdään opettajan luomaan GitLab-projektiin käyttäen Oppimispäiväkirja 101 templaattia.
Completion alternatives
Ota yhteyttä opettajaan.
Student workload
Luennoille osallistumisen tai YouTube-tallenteiden katsomisen lisäksi opiskelijan oletetaan käyttävän viikoittain kurssin laajuutta vastaava määrä tunteja tehtävien tekemiseen, itsensä kehittämiseen ja tämän prosessin dokumentointiin oppimispäiväkirjamuodossa.
Further information
Skriptiohjelmoinnin harjoitustöissä saa käyttää tekoälyä ratkaisujen kartoittamiseen ja oppimisen tukena. Tekoälyn kirjoittama koodi tulee testata, kommentoida ja sen toimintaperiaate tulee ottaa selville. Ota huomioon, että tehdyt ratkaisut tulee osata selittää Live-demossa arviointipäivänä. Ethän ulkoista aivojasi tekoälylle.
Evaluation scale
0 - 5
Assessment methods and criteria
Kurssin arvioitava elementti on Oppimispäiväkirja (ks. vetovalikosta "Oppimispäiväkirja (lähiopetus)" sivustolta https://arviointi.munpaas.com/). Kurssin arviointi perustuu 3 numeraalisen kriteerin painotettuun keskiarvoon:
Tietotaidot (50 %): Korkean tietotaidon omaava opiskelija hallitsee kurssilla käsitellyn käytännön ja teorian todistettavasti. Opiskelija tunnistaa oman osaamisensa. Muista antaa numeraalinen arvosana itsellesi!
Asiatyyli (25 %): Asiatyyliin kirjoitettu dokumentti muistuttaa opinnäytetyötä, ammattilaisille kirjoitettua artikkelia (esim. Medium.com) tai raporttia. Palautusformaattina on Material for MkDocs -sivusto ellei kurssin tehtävänannossa erikseen toisin sanota. Noudata Oppimispäiväkirja 101 ohjeita.
Lähdeviitteet (25 %): Hyvin käytetyt lähdeviitteet tukevat kirjoituksen argumentteja. Työ ikään kuin keskustelee lähdeteosten kanssa. Valittujen lähteiden tulee olla luotettavia ja ajantasaisia. Noudata ohjeistettua viittaustyyliä.
Numeroiden lisäksi 1 väitteen tulee olla totta:
Välitarkastukset (Totta/Tarua): Opiskelija on esitellyt välivaiheet opettajalle vähintään KAHTENA eri opetuskertana. Ideaali on, että opiskelija pyytää palautetta ja apua joka viikko.
Assessment criteria, fail (0)
Opiskelija ei ole ollut läsnä tunneilla (yli 50 % kerroista) eikä ilmoittanut poissaoloistaan valideihin syihin vedoten tai todistanut tehtävien etenemistä muutoin.
Ei näyttöä tarvittavista taidoista.
Teksti ei ole ymmärrettävää ja/tai asiatyylistä.
Lähdeaineisto on riittämätön.
Välitarkastukset (Totta/Tarua) väite ei täyty.
Assessment criteria, excellent (5)
Opiskelija soveltaa taitoja, vertailee toimintatapoja ja luo uusia johtopäätöksiä. On täysin selvää, että opiskelija osaa kurssilla vaaditut asiat. Hän tunnistaa osaamisensa ja mahdolliset kehittämiskohteet itse.
Teksti on argumentoivaa, oivaltavaa ja lähes virheetöntä asiatyyliä. Tekstin, kuvien, koodin, luetteloiden, väliotsikoiden ja muiden elementtien käyttö on harkittua ja tasapainoista.
Lähdeaineisto on kriittisesti arvioitu ja punnittu. Lähteet ovat luotettavia ja huolella valittu. Opiskelija esittelee uusia näkökulmia ja argumentoi niitä lähteiden avulla tai lähteiden innoittamana.
Toteutuksen arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija käyttää kurssilla vaadittuja taitoja ja yhdistää ne teoriaan siten, että aihepiirin ymmärrys ei jää epäselväksi. Opiskelija tunnistaa oman osaamisensa tason.
Teksti on huoliteltua ja tehtävänannon mukaista asiatekstiä. Markdown-kieltä ja asiatyyliä on käytetty Oppimispäiväkirja 101 -ohjeistuksen mukaisesti.
Lähteitä on käytetty, ja ne tukevat opiskelijan argumentointia. Lähdeaineiston käyttö on systemaattista ja lukijalle selkeää.
Assessment criteria, satisfactory (1)
Opiskelija listaa perustaitoja. Kurssin sanasto ja jotkin työvaiheet ovat läsnä, mutta opiskelijan oma tietotaidon määrä ei ole vahvasti todistettuna.
Teksti on tyylillisesti jäsentymätöntä. Esiintyy suuria määriä tyyli- ja/tai kielivirheitä, jotka vaikeuttavat tekstin lukemista, tai teknisiä virheitä, jotka estävät dokumentaation lukemisen.
Lähdeaineistoa on listattu, mutta runko on kirjoitettu ilman lähteitä.
Prerequisites
No prerequisites
Further information
TKI pisteet 0-5