Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (4op)

Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3016

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
31.12.2025 - 26.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
16.02.2026 - 29.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sote
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Opettajat
Teija Vainikka
Ryhmät
ALM26K
ALM26K
Opintojakso
AL00BM44

Toteutuksella on 10 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 17 t 0 min.

Aika Aihe Tila
To 12.02.2026 klo 09:45 - 11:15
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
TA21L143 TA21L143
Ke 25.02.2026 klo 12:30 - 15:00
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
Ke 11.03.2026 klo 14:00 - 16:30
(2 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
Pe 13.03.2026 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
To 26.03.2026 klo 12:30 - 14:00
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
TA21L142 TA21L142
Ke 08.04.2026 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
Pe 10.04.2026 klo 08:15 - 09:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
To 07.05.2026 klo 14:15 - 15:45
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
Pe 08.05.2026 klo 12:30 - 14:00
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3016
Teams
To 21.05.2026 klo 08:00 - 09:30
(1 t 30 min)
Tentti_Ravitsemus AL00BM44-3016
TA21L143 TA21L143
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Arviointiasteikko

0 - 5

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Toteutustavat

Opetus on lähiopetusta Kampuksella ja/tai Teamsissä sekä itsenäistä opiskelua.

Suoritustavat

Opintojakso sisältää luentoja ja itsenäistä opiskelua. Opintojakson läpäisy edellyttää sovittujen harjoitustöihden tekemistä sekä lukujärjestykseen merkityille oppitunneille aktiivista osallistumista sekä lopputentin suorittamista. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. Opintojakso edellyttää n. 106 tuntia opiskelijan työtä.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Oppimateriaalit

Kuvataan Moodlessa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Siirry alkuun