Skip to main content

Master’s Degree in Tourism Leadership and Development

Degree:
Master of Hospitality Management

Degree title:
Master of Hospitality Management (AMK)

Credits:
90 ects

MATKAILUALAN KEHITTÄMISEN JA JOHTAMISEN KOULUTUS (AYM25S)
Code
(AYM25S)
MATKAILUALAN KEHITTÄMISEN JA JOHTAMISEN KOULUTUS (AYM24S)
Code
(AYM24S)
MATKAILUALAN KEHITTÄMISEN JA JOHTAMISEN KOULUTUS (AYM23S)
Code
(AYM23S)
MATKAILUALAN KEHITTÄMISEN JA JOHTAMISEN KOULUTUS (AYM22S)
Code
(AYM22S)
MATKAILUALAN KEHITTÄMISEN JA JOHTAMISEN KOULUTUS (AYM21S)
Code
(AYM21S)
en
Enrollment

01.01.2024 - 31.08.2024

Timing

01.08.2024 - 15.12.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

RDI portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • MASTER´S DEGREE IN BUSINESS MANAGEMENT
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
Teachers
  • Arto Heikkinen
Scheduling groups
  • Avoin AMK 1 (Size: 5. Open UAS: 5.)
Groups
  • SJY23S
    SJY23S
  • LYL23S
    LYL23S
  • LYL23SV
    LYL23SV
  • SYT23S
    SYT23S
  • TLY23S
    TLY23S
  • AYM23S
    AYM23S
  • AAMK
    Avoin AMK
  • ALY23S
    ALY23S
Small groups
  • Open UAS 1

Objective

Opintojakson pääteemana on matkailupalveluiden laadukas ja vastuullinen asiakaslähtöinen kehittäminen. Opintojakson aikana perehdytään matkailualan ajankohtaisiin ilmiöihin ja sovelletaan tietoa asiakaslähtöisen tuotteistamisen viitekehykseen matkailupalvelun erityispiirteet huomioiden. Lisäksi opintojaksolla opitaan arvioimaan ja kehittämään omaa asiantuntijuutta.

Content

Matkailupalvelujen kehittäminen, tuotteistaminen ja palvelun kehittämisen prosessit.
Asiakaslähtöisen kehittämisen eri osa-alueet osana palvelun kehittämisen prosessia.
Palveluosaamisen arvioiminen ja kehittäminen.

Materials

Annetaan opintojakson alussa.

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osaa kriittisesti analysoida ja arvioida matkailupalvelujen kehittämisprosesseja asiakaslähtöisyyden ja prosessin toimivuuden näkökulmasta. Hän osaa kehittää organisaation strategiaan pohjautuvia asiakaslähtöisiä ja vastuullisia matkailupalveluja analyysin perusteella. Hän osaa arvioida ja kehittää omaa asiantuntijuuttaan.

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija osaa analysoida ja arvioida asiakaslähtöisiä matkailupalveluita. Hän osaa löytää malleja palveluiden kehittämiseksi ja esittää niistä pohjalta suunnitelmia matkailupalveluja tuottaville yrityksille tai organisaatioille. Hän ymmärtää ja osaa arvioida omat asiantuntijuuden kehittämistarpeensa.

Assessment criteria, satisfactory (1)

Opiskelija tunnistaa matkailupalvelujen asiakaslähtöisiä kehittämistarpeita. Hän osaa esittää niihin ratkaisuja. Hän tunnistaa omat asiantuntijuuden kehittämistarpeensa.

en
Enrollment

01.08.2024 - 09.03.2025

Timing

17.03.2025 - 31.05.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

4 op

RDI portion

4 op

Mode of delivery

20 % Contact teaching, 80 % Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Seats

8 - 40

Degree programmes
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • MASTER´S DEGREE IN BUSINESS MANAGEMENT
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
  • Master's Degree in Knowledge Management in Social and Health Care Development
  • Degree Programme in Management of Health and Social
Teachers
  • Katri Takala
  • Master Opex Virtuaali Master Opex Virtuaali
  • Perttu Huusko
Groups
  • AYM24S
    AYM24S
  • TLY24S
    TLY24S
  • LYL24SV
    LYL24SV
  • SJY24S
    SJY24S
  • LYL24S
    LYL24S
  • ALY24S
    ALY24S
  • SYT24S
    SYT24S

Objective

Student
- understands the possibilities of collecting, applying and utilizing exercise and well-being data in different contexts, e.g. in tourism
- can evaluate user-oriented and health-promoting technological solutions in different contexts of sports and wellness services
- knows how to define different service needs
- knows how to evaluate and develop services and functions in a multidisciplinary group from the point of view of customer orientation and customer well-being

Content

Sports and well-being data and its utilization (collection and analysis)
Different solutions of sports and wellness technology to support well-being
Service needs related to sports, sport tourism and well-being
Data-based sports and wellness services
Ethical questions

Location and time

22.-23.5.2025

Materials

Annetaan opintojakson alkaessa.

Employer connections

Opintojakson tehtävät liittyvät oman työn kehittämiseen/uusien palvelujen suunnitteluun.

Completion alternatives

Itsenäinen suoritus, tallenteet.

Student workload

Ennakkotehtävä n. 2 viikkoa ennen opintojakson alkua.
2 lähipäivää/teams.
Kehittämistehtävä toisen lähipäivän jälkeen (n. 3 kk aikaa palauttaa kehittämistehtävä).

Content scheduling

Opintojakso avataan Reppuun n. kolme viikkoa ennen lähipäiviä (22.-23.5.2025).
Ennakkotehtävä palautetaan 16.5. 2025 mennessä.
Kehittämistehtävä palautetaan 31.8.2025 mennessä.
Teams 23.5.2025:
Aamupäivä
- Opintojakson tavoitteet sisällöt ja arviointi, toteutussuunnitelma
- Alue-, kansallinen- ja kv-taso (Kainuu, Lappi, Päijät-Häme: Kainuu Sports Hub ja sen palvelut, Artic Sports Hub ja sen palvelut, Lahti Sports Hub ja sen palvelut, Kansainvälinen Innovation Sports Hub).
-Strategiat (Älykkään erikoistumisen strategia, kansallinen strategia, EU:n datastrategia).
Eettiset kysymykset
-Ennakkotehtävien purku

Iltapäivä
- Caset/dataan perustuvat palvelut (olemassa olevat ja tulevaisuuden mahdollisuudet
- Liikunta- ja hyvinvointiteknologian erilaiset ratkaisut hyvinvoinnin tukena

Teams 23.5.2025:
Aamupäivä
- Caset/liikunta-, urheiludata

Iltapäivä
- Yleiset palvelujen periaatteeet, asiakaslähtöisten palvelujen kehittäminen, kehittämistehtävän anto (kehittämistehtävä)

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, good (3)

Opiskelija osaa arvioida liikunta-ja hyvnvointidatan soveltamisen mahdollisuuksia sekä tietää terveyttä edistäviä teknologisia ratkaisuja erilaisissa konteksteissa, kuten matkailussa. Hän osaa kartoittaa erilaisia palvelutarpeita ja tuottaa ratkaisuja organisaatioiden ja yritysten liikunta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseksi. Hän osaa arvioida omat asiantuntijuuden kehittämistarpeensa liittyen liikuntadatan hyödyntämiseen aihepiirin tiimoilta.

Assessment methods and criteria

HYV. (3)

Opiskelija osaa arvioida liikunta-ja hyvnvointidatan soveltamisen mahdollisuuksia sekä tietää terveyttä edistäviä teknologisia ratkaisuja erilaisissa konteksteissa, kuten matkailussa. Hän osaa kartoittaa erilaisia palvelutarpeita ja tuottaa ratkaisuja organisaatioiden ja yritysten liikunta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseksi. Hän osaa arvioida omat asiantuntijuuden kehittämistarpeensa liittyen liikuntadatan hyödyntämiseen aihepiirin tiimoilta.

Further information

Reported in Reppu

en
Enrollment

15.02.2025 - 16.03.2025

Timing

17.03.2025 - 31.05.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
Scheduling groups
  • KAMK avoin 1 (Size: 5. Open UAS: 5.)
Groups
  • AAMK
    Avoin AMK
Small groups
  • KAMK Open UAS 1

Objective

Student
- understands the possibilities of collecting, applying and utilizing exercise and well-being data
- can evaluate user-oriented and health-promoting technological solutions in different contexts of sports and wellness services
- knows how to define different service needs
- knows how to evaluate and develop services and functions in a multidisciplinary group from the point of view of customer orientation and customer well-being

Content

Sports and well-being data and its utilization (collection and analysis)
Different solutions of sports and wellness technology to support well-being
Service needs related to sports and well-being
Data-based sports and wellness services
Ethical questions

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, approved/failed

Opiskelija osaa arvioida liikunta-ja hyvnvointidatan soveltamisen mahdollisuuksia sekä tietää terveyttä edistäviä teknologisia ratkaisuja erilaisissa konteksteissa. Hän osaa kartoittaa erilaisia palvelutarpeita ja tuottaa ratkaisuja organisaatioiden ja yritysten liikunta- ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseksi. Hän osaa arvioida omat asiantuntijuuden kehittämistarpeensa liittyen liikuntadatan hyödyntämiseen aihepiirin tiimoilta.

Further information

Reported in Reppu

en
Enrollment

26.03.2025 - 31.03.2025

Timing

31.03.2025 - 11.05.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master´s Degree in Responsible Business Management
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • Master's Degree in Knowledge Management in Business Development
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
  • Master’s degree in Business Information Technology, knowledge work leadership
  • Master's Degree in Knowledge Management in Social and Health Care Development
  • Degree Programme in Management of Health and Social
  • Degree Programme in Advanced Practice Nurse
Teachers
  • Jaana Lappalainen
  • Saija Huhtala
  • Kirsi Meriläinen
  • Perttu Huusko
  • Tanja Korhonen
  • Kirsi Moisanen
Scheduling groups
  • Avoin AMK 1 (Size: 1000. Open UAS: 1000.)
Groups
  • MYA25K
    Master School valintakoe
  • AAMK
    Avoin AMK
Small groups
  • Open UAS 1

Objective

Opiskelija ymmärtää strategisen suunnittelun ja johtamisen merkityksen yrityksen/organisaation kokonaisohjauksen näkökulmasta. Tunnistaa toimintaympäristöjen kansallisia ja kansainvälisiä haasteita ja niiden vaikutuksia yrityksen/organisaation toimintaan ja omaan työhönsä. Hallitsee strategisen suunnitteluprosessin ja kykenee analysoimaan yrityksen/organisaation strategiseen suunnitteluun, johtamiseen ja kehittämiseen liittyviä periaatteita ja toimintoja sekä arvioimaan niiden vaikutuksia. Kehittyy analysoimaan organisaation käyttämiä strategisia mittareita toiminnan arvioinnin välineenä. Kehittyy analysoimaan, käyttämään ja arvioimaan yrityksen/organisaation toimintaympäristön muutoksia suunnittelun, päätöksenteon ja seurannan tueksi.

Content

Strategisen johtamisen peruskäsitteistö ja prosessi:
• Orientaatio opintojaksolle
• Strategiaprosessi
• Strategisen johtamisen analyysit ja työkalut
• Strategian implementointi ja toimenpiteistäminen
• Strateginen mittaaminen ja mittareiden arviointi

Location and time

Opintojakso suoritetaan ajalla 31.3.-11.5.2025

Student workload

On tärkeää, että opiskelija tunnistaa ajankäytön vaatimukset tällä opintojaksolla. Vaikka opintojakso on varsin joustavasti suoritettavissa, aikataulu on tiivis. Strategisen johtamisen 5 op:n laajuinen opintojakso tarkoittaa laskennallisesti 135 h opiskelijan työtä, jonka toteutuminen on toki opiskelijan työskentelystä riippuen yksilöllistä. Opintojakso on suunniteltu työn ohessa tehtäväksi.

Further information

Opintojakso suoritetaan Kajaanin ammattikorkeakoulun Master Schoolin YAMK – koulutusten (ei teknologiaosaamisen johtaminen) pääsykokeena.

Avoimen ammattikorkeakoulun suorituksen saavat kaikki hakijat, jotka ovat suorittaneet valintakurssin =valintakoeopintojakson hyväksytysti ja saaneet kurssista =opintojaksosta yhteensä vähintään 50 pistettä

Evaluation scale

0 - 5

Assessment methods and criteria

Opintojakson tehtäviin perustuva pisteytys, min 50/ max 100.

en
Enrollment

01.09.2025 - 08.03.2026

Timing

09.03.2026 - 31.05.2026

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master's Degree in International Business Management
  • Master´s Degree in Responsible Business Management
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • MASTER´S DEGREE IN BUSINESS MANAGEMENT
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
Teachers
  • Outi Lundahl
  • Maarit Vuorinen
Groups
  • LYL25SV
    LYL25SV
  • LYL25S
    LYL25S
  • ALY25S
    ALY25S
  • AYM25S
    AYM25S
  • LBY25S
    LBY25S

Evaluation scale

0 - 5

en
Enrollment

01.08.2025 - 31.12.2025

Timing

19.01.2026 - 17.05.2026

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

RDI portion

3 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master´s Degree in Responsible Business Management
  • Master’s Degree in Technology Competence Management
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • Data-analytiikka ja liiketoiminnan kehittäminen
  • Energy Transition Management
  • Master's Degree in Knowledge Management in Business Development
  • Master's Degree in Knowledge Management in Social and Health Care Development
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
  • Master’s degree in Business Information Technology, knowledge work leadership
Teachers
  • Perttu Huusko
  • Risto Oikari
Groups
  • SJY25S
    SJY25S
  • SYT25S
    SYT25S
  • TJY25S
    TJY25S
  • EJY25K
    EJY25K
  • LYL25SV
    LYL25SV
  • LYL25S
    LYL25S
  • DAY25S
    DAY25S
  • ALY25S
    ALY25S
  • AYM25S
    AYM25S
  • TTY25S
    TTY25S

Objective

The student understands the importance and role of foresight as part of innovation and is able to use common foresight methods. The student understands the importance of innovation and knows the key concepts and sub-areas of innovation process, as well as the special features of innovation management. The student can apply the principles of innovation in his/her own work, can develop innovation in the work community and can apply innovation management methods as part of the development of his/her own field.

Content

Future research and foresight as part of innovation
Foresight tools and analysis of the business environment
Using scenarios for business development
The role of innovation
Key concepts of innovation
The innovation process and its development
Specific features of innovation management
Financing innovation
Innovation environment

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, excellent (5)

K5: Opiskelija hallitsee laajasti ennakointi- ja innovaatiotoiminnan käsitteiden käytön. Opiskelija pystyy syvällisesti analysoimaan organisaation (esim. oman työpaikan) ennakointi- ja innovaatiotoiminnan nykytilaa. Opiskelija pystyy laatimaan selvän ja hyvin muotoilun suunnitelman organisaation ennakointi- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseksi käyttäen laajasti ja monipuolisesti yhdistelemällä eri menetelmiä. Raportin rakenne ja kieli ovat erinomaisia. Lähdekirjallisuutta on käytetty hyvin laajasti hyödyntäen myös kansainvälistä alan kirjallisuutta ja opintojakson materiaaleissa esittelemätöntä kirjallisuutta.

Assessment criteria, good (3)

H3: Opiskelija tuntee laajasti ennakointi- ja innovaatiotoiminnan käsitteitä. Opiskelija osaa kuvata organisaation ennakointi- ja innovaatiotoiminnan nykytilan käyttäen em. käsitteitä. Opiskelija tunnistaa ennakointi- ja innovaatiotoiminnan kehittämistarpeita osaa laatia jäsennellyn kehittämissuunnitelman. Raportin rakenne ja kieli ovat hyviä. Lähdekirjallisuutta on käytetty laajasti.

H4: Opiskelija tuntee laajasti ennakointi- ja innovaatiotoiminnan käsitteitä. Opiskelija osaa kuvata ja analysoida organisaation ennakointi- ja innovaatiotoiminnan nykytilan käyttäen em. käsitteitä. Opiskelija tunnistaa ennakointi- ja innovaatiotoiminnan kehittämistarpeita osaa laatia jäsennellyn ja perustellun kehittämissuunnitelman käyttäen laajasti eri menetelmiä. Raportin rakenne ja kieli ovat erinomaisia. Lähdekirjallisuutta on käytetty laajasti hyödyntäen myös opintojakson materiaaleissa esittelemätöntä kirjallisuutta.

Assessment criteria, satisfactory (1)

t1: Opiskelija tuntee ennakointi- ja innovaatiotoiminnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa kuvata organisaation (esim. oman työpaikan) ennakointi- ja innovaatiotoiminnan nykytilan pääpiirteissään. Ehdotus ennakointi- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseksi on puutteellinen. Raportin rakenteessa ja/tai kielessä on merkittäviä puutteita. Lähdekirjallisuutta on käytetty hyvin vähän.

T2: Opiskelija tuntee ennakointi- ja innovaatiotoiminnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa kuvata organisaation (esim. oman työpaikan) ennakointi- ja innovaatiotoiminnan nykytilan pääpiirteissään. Ehdotus ennakointi- ja innovaatiotoiminnan kehittämiseksi on suppea. Raportin rakenteessa ja/tai kielessä on puutteita. Lähdekirjallisuutta on käytetty vähän.

en
Enrollment

01.08.2025 - 11.01.2026

Timing

12.01.2026 - 31.03.2026

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

RDI portion

2.5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
Teachers
  • Master Opex Virtuaali Master Opex Virtuaali
  • Perttu Huusko
Groups
  • ALY25S
    ALY25S
  • AYM25S
    AYM25S

Evaluation scale

0 - 5

en
Enrollment

13.12.2025 - 11.01.2026

Timing

12.01.2026 - 31.05.2026

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

RDI portion

2.5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

KAMK Master School

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master´s Degree in Responsible Business Management
  • Master’s Degree in Sports Leadership and Development
  • Master's Degree in Knowledge Management in Business Development
  • Master’s Degree in Tourism Leadership and Development
  • Master's Degree in Knowledge Management in Social and Health Care Development
  • Degree Programme in Management of Health and Social
  • Degree Programme in Advanced Practice Nurse
Teachers
  • Arja Oikarinen
  • Saija Huhtala
  • Nina Helander
  • Sari Yli-Kauhaluoma
Groups
  • SJY25S
    SJY25S
  • SYT25S
    SYT25S
  • SKY25S
    SKY25S
  • LYL25SV
    LYL25SV
  • LYL25S
    LYL25S
  • ALY25S
    ALY25S
  • AYM25S
    AYM25S

Objective

Student
- strengthen their knowledge of methodological approaches in RTD activities
- be able to lead and reform RTD activities in line with the organisation's strategy
- master the methods of acquiring and developing scientific knowledge in support of RTD activities, their application and the evaluation of their results
- can develop and manage (projects) regionally and socially effective RTD activities in accordance with ethical values
- be able to work at the interfaces of cooperation networks with an emphasis on customer orientation and customer involvement/participation
- possesses an investigative, critical and reflective approach to development in the management of change processes
- can critically assess the usefulness of R&D&I activities

Content

Research and development concepts and drivers of change
Customer orientation and customer involvement/participation in R&D&I activities
Methodological approaches to support development activities
Data collection methods to support research and development activities
Development methods and interventions to support research and development activities
Evaluation of R&D&I activities
Evaluation in support of R&D&I activities

Materials

To be annouced in Reppu

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, excellent (5)

Students will be able to manage the R&D&I process in a goal-oriented, innovative and planned way, based on evaluation. He or she will manage the overall R&D&I process and develop it in a systematic and controlled manner, justifying solutions critically and comprehensively. The student has a good command of the methodologies supporting the R&D&I process and is able to evaluate their applicability in a critical and comprehensive manner. He/she is able to set up a project organisation supporting the R&D&I process, involving its actors in R&D&I activities. The student will be able to analyse and justify the development needs of the sector in a forward-looking way, in cooperation with the actors in the working community and experts in the field, and integrate them into the operational context, the social context and previous knowledge in the field of education. Students will be able to reform workplace practices on the basis of evidence and create new conceptual ways of thinking about practice and application.

Assessment criteria, good (3)

The student is able to manage the R&D&I process with goal-oriented evaluation. He/she recognises the whole process and is able to justify decisions. The student will be able to assess the appropriateness of the methodology supporting the R&D&I process in a thematically justified manner. They can set up a project organisation supporting the R&D&I process, involving its actors in R&D&I activities.
-can justify the development needs of the sector in a forward-looking way in cooperation with the actors in the working community and experts in the field and integrate them into the operational context, the social context and previous knowledge in the field of education and training
-can work at the interfaces of networks
-modifies working practices on the basis of evidence and is able to demonstrate the benefits (change)

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is able to manage the R&D&I process in a goal-oriented way and to recognise the overall R&D&I process. He/she is able to select a methodology that supports the R&D&I process in accordance with the subject matter with poor reasoning. The student will be able to set up a project organisation to support the R&D&I process.
-can justify the development needs of the sector in a forward-looking way in cooperation with the actors in the working community and experts in the field
-can make use of existing networks
- can produce information that is useful for working life practices