Skip to main content

Leadership and Enterprise Competence (5 cr)

Code: SH00BL54-3010

General information


Enrollment

19.08.2024 - 22.09.2024

Timing

01.08.2024 - 31.12.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Sote

Teaching languages

  • Finnish

Degree programmes

  • Bachelor’s Degree in Nursing

Teachers

  • Tuula Kallioniemi
  • Leena Lerssi
  • Gitta Palomäki

Groups

  • SMM22K2
    SMM22K2
  • SMM22K1
    SMM22K1
  • 01.10.2024 10:00 - 14:00, TEAMS_Johtaminen ja yrittäjyysosaaminen sosiaali- ja terveysalalla SH00BL54-3010

Objective

The students will be able to coordinate, evaluate and develop evidence-based nursing and quality in changing social and health care environments. The students will understand the importance of strategic management in the development of an organization / work community and are able to combine competence management with strategic planning. The students recognize the factors that maintain and weaken well-being at work and will be able to work to improve well-being at work.
The students will have internalized an entrepreneurial attitude. They will be able to use the basic concepts of business and entrepreneurship appropriately. They will understand the importance of identifying and creating business potential for the purpose of social development and well-being. In addition, the students can describe the basic business functions and understand the basics of profitable business.

Content

Key concepts and theories of management and leadership in nursing
Strategic and quality management
Competence management
Occupational health and well-being
The role of business in society
External and internal entrepreneurship
Business idea and business concept
Basic business model and smart processes
Stakeholders and networking
Company forms
Marketing and customer-oriented approach
Profitability
Business potential

Location and time

Orientaatioluento Teamsissa , muuten verkkototeutus.

Materials

Materiaali jaetaan verkkokurssilla.

Teaching methods

Reppu - verkkokurssi; löytyy nimellä Johtaminen ja yrittäjyysosaaminen sotealla syksy2024, tämä on 4 op. (Opettajat Gitta Palomäki ja Tuula Kallioniemi.)Lisäksi löydät repusta Työsuojelu osana johtamista Repusta. ( 1op , Lehtori Leena Lerssi).
Opintojakso suoritetaan pääosin itsenäisesti verkossa.

Orientaatioluennot ovat 1.10. klo 10:00 -14:00. Orientaatioluentoon saat teams-linkin viimeistään viikkoa ennen. Huom! Orientaatioluennot kestävät yleensä 4 h eli tähän saattaa tulla vielä muutoksia.
Kurssiavaimen saat oritentaatioluennolla.

Exam schedules

Kaikki tehtävät tehdään verkossa opintojakson aikana.

Student workload

Opintojakso yhteensä 5 op
Johtaminen ja yrittäjyysosaaminen 4 x 27h
Työsuojelu osana johtamista 1x 27h

Content scheduling

Opintojaksoa suoriteen omatoimisesti Repussa edeten. Lisäksi yhteinen orientaatioluento.
Johtaminen ja yrittäjyysosaamisen 4 op sisältö jakautuu seuraavasti:
Johtamisen käsitteet: itsensä johtaminen, strateginen johtaminen, osaamisen johtaminen, tiedolla johtaminen ja etäjohtaminen.
Henkilöstön veto- ja pitovoima, rekrytointi ja työhyvinvoinnin elementit
Terveyspalveluiden markkinointi sosiaalisessa mediassa
Mahdollisuuksien maailma ja megatrendit
Palvelumuotoilu kehittämisen työkaluina
KVTES/Sotesopimus
Yrittäjyysosaaminen
Yrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla, Sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys, yrittäjämäinen asenne
Yritysmuodot ja Liiketoimintasuunnitelman tekeminen
Vetovoimainen yrityskuva, käsitteet brändi, visio ja missio

Työsuojelu osana johtamista kokonaisuus 1 op suoritetaan Leena Lerssille. Suoritus kokonaan verkon kautta, Orientointitunnit tulevat lukujärjestykseen..

Tavoitteet:
Opiskelija:Tunnistaa työhyvinvointia ylläpitäviä ja heikentäviä tekijöitä sekä osaa toimia työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Tunnistaa työsuojelun keskeisen lainsäädännön ja perehdyttämisen merkityksen työhyvinvoinnin tukemisessa.
• Sisältö

1 op:Työsuojelu osana johtamista: Työsuojelun keskeinen lainsäädäntö ja sen tuomat velvoitteet. Toimijat ja heidän roolinsa työhyvinvoinnin tukemisessa. Perehdyttäminen osana työhyvinvointia. Haasteita työhyvinvoinnille 2000 -luvulla.

Toteutus
Nauhoitetut luennot ja tentti. Vaarojen arviointi harjoitus ja työhyvinvointisuunnitelman tekeminen. Oman saadun perehdyttämisen arviointi harjoittelussa tai työpaikalla. Oman oppimisen arviointi.

Further information

Saat elokuun lopussa teams-kutsun orientaatiokerralle, joka on 1.10. klo 10:00 - 14:00.Huom! Tähän saattaa tulla muutoksia, normaalisti orientaatiokerta on 4h.
Orientaatiokerralla saat kurssiavaimen Reppuun.

Evaluation scale

0 - 5

Assessment criteria, excellent (5)

The students are able to evaluate the work community and develop it based on evidence.
The students are able to evaluate and develop quality management at work.
The students are able to apply the strategy of the organization in their development work.
The students are able to evaluate and develop the well-being of the work community.
The students are able to use the concepts of corporate finance expertly and extensively and to combine them to form a cohesive whole. The students are able to critically analyse, compare and evaluate their business competence and business practices on the basis acquired knowledge.

Assessment criteria, good (3)

The students can evaluate the work community and strive to develop their work community based on evidence.
The students master some quality management tools and are able to apply them in their own work.
The students strive to develop the work community in accordance with the organisation's strategy.
The students work to promote well-being at work.
The students consistently use business competence concepts. The students are able to name, describe and justify business and entrepreneurial practices. They are able to work independently using acquired knowledge and guidance and apply business techniques and models.

Assessment criteria, satisfactory (1)

The students recognize the importance of nursing management and can use related concepts.
The students understand the basics of quality management.
The students understand that development is based on the organization’s strategy.
Students recognize issues that affect well-being at work.
The students are able to properly define and use basic business concepts in accordance with the principles of professional ethics. They can name and describe the basic concepts of business economics.

Assessment methods and criteria

Hyväksytty/ Hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien tehtävien palauttamisen hyväksytyksi ja verkkotentin läpäisemisen. Verkkotentissä tulee olla 70% oikein.

Tarkemmat kuvakset löydät tiilikohtaisesti. Tehtävienantoa tulee noudattaa. Tarkistathan ennen palauttamista vielä tehtäväksiannon. Tämä jouhevoittaa merkinnän saamistasi.