Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (4 op)

Toteutuksen tunnus: AL00BM44-3015

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
30.12.2024 - 26.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2025 - 24.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
3 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Business
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Opettajat
Teija Vainikka
Ryhmät
ALM24K
ALM24K
Opintojakso
AL00BM44

Toteutuksella on 7 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 15 t 45 min.

Aika Aihe Tila
To 06.02.2025 klo 14:15 - 17:15
(3 t 0 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
Pe 07.02.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
To 13.03.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
La 15.03.2025 klo 08:00 - 11:15
(3 t 15 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
To 10.04.2025 klo 16:00 - 17:30
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
Pe 11.04.2025 klo 12:30 - 14:00
(1 t 30 min)
Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
Pe 09.05.2025 klo 14:00 - 16:00
(2 t 0 min)
Tentti_Ravitsemus AL00BM44-3015 & AL00BM44-3014
Teams
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Hän osaa selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.

Sisältö

Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa

Aika ja paikka

Opintojakson opetus on kevätlukukaudella työjärjestyksen mukaan kontaktiopetuksena kampuksella tai teamsissä. Opintojakson arviointi suoritetaan viimeistään viikolla 23.

Oppimateriaalit

Opintojakson oppimateriaalit on kerrottu Repussa.

Opetusmenetelmät

Opintojakso koostuu kaikille pakollisista luennoista, joihin liittyy itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä Repussa. Oppimistehtävien avulla harjoittelet opintojakson keskeisten sisältöjen hallintaa ja ymmärtämistä. Lisäksi opintojaksoon kuuluu itsenäisesti tai parityönä tehtäviä harjoitustöitä, joiden laajuus on noin 2 opintopistettä. Harjoitustyöt ohjaavat sinua opitun tiedon soveltamiseen. Harjoitustehtävät arvioidaan numeerisesti.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksoon kuuluva verkkotentti järjestetään toukokuun alussa (tarkempi ajankohta selviää myöhemmin) ja mahdollisista uusintatenttikerroista sovitaan tarpeen mukaan erikseen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso vaatii noin 110 tuntia opiskelijan työtä. Luentojen osuus on noin 20 tuntia. Loput 90 tuntia käytetään itsenäiseen opiskeluun, tenttiin valmistatumiseen ja arviotavien harjoitustöiden tekemiseen.

Sisällön jaksotus

Opintojakso koostuu työjärjestyksenmukaisesta kontaktiopetuksesta sekä itsenäisesti/parityönä tehtävien harjoitustöiden tekemisestä. Kontaktiopetuksessa on 80% osallistumisvelvoite.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson hyväksilukemisessa noudatetaan Kamkin yhteisiä ohjeita.

Arviointiasteikko

0 - 5

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä sekä kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä ja kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä fyysisestä aktiivisuudesta johtuvat tarpeet.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja kaksi harjoitustyötä. Tentin painotus arvioinnissa on 25 % ja harjoitustöiden painotus 75 %.

Hylätty (0)

Opiskelija ei osallistunut kontaktiopetukseen tai verkkotenttiin eikä ole palauttaunut vaadittuja harjoitustehtäviä.

Toteutuksen arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää asiantuntevasti ja monipuolisesti ravitsemukseen liittyviä käsitteitä. Hän osaa kuvata ja perustella terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä urheiluravitsemuksen painotukset asiantuntevasti ja laaja-alaisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti ja kriittisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä edistäen ja kehittäen ryhmän toimintaa sekä ammattieettisiä periaatteita soveltaen.

Toteutuksen arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa käyttää johdonmukaisesti ravitsemukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä. Hän osaa kuvata ja perustella terveyttä edistävä ravitsemuksen periaatteet sekä urheiluravitsemuksen keskeisimmät painotukset monipuolisesti.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta hyödyntäen opintojaksolla opiskeltuja asioita monipuolisesti.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi sekä perustella toimintansa eettisten periaatteiden mukaisesti.

Toteutuksen arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa käyttää keskeisiä ravitsemukseen liittyviä käsitteitä. Hän osaa kuvata pääpiirteissään terveyttä edistävän ravitsemuksen periaatteet sekä urheiluravitsemuksen tärkeimmät painotukset.
Opiskelija osaa arvioida asiakkaan ruokavaliota ja antaa ravinto-ohjausta, mutta toiminta on epävarmaa ja osittain epätarkoituksenmukaista.
Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

Siirry alkuun