Ravitsemus (4 op)
Toteutuksen tunnus: AL00CX20-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
26.09.2026 - 25.10.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
26.10.2026 - 16.12.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Sote
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Liikunnan ja vapaa-ajan koulutus
Tavoitteet
Osaat kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Osaat selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Osaat käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Osaat käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.
Sisältö
Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa
Arviointiasteikko
0 - 5
Osaamistavoitteet
Osaat kuvailla ravinnon tehtävät ja merkitykset ihmiselle sekä terveyttä edistävän ruokavalion pääperiaatteet. Osaat selittää, miten ravitsemuksella voidaan vaikuttaa valmennettavan asiakkaan kehittymiseen, suoriutumiseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Osaat käyttää luotettavia tietolähteitä liikunnanohjaajan keskeisten asiakasryhmien ravinto-ohjauksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Osaat käyttää ravitsemukseen liittyviä käsitteitä perustellusti.
Toteutustavat
Opetus on lähiopetusta Vuokatin urheiluopistolla. Lähiopetukseen osallistuminen etäyhteydellä ei ole mahdollista, muutoin kuin erikseen sovittavasta perustellusta syystä.
Suoritustavat
Opintojakso sisältää luentoja ja harjoituksia Vuokatin urheiluopistolla. Opetus järjestetään lähiopetuksena ja käytännön harjoitukset suoritetaan yhteistyössä urheiluakatemian kanssa. Opintojakson läpäisy edellyttää sovittujen harjoitustöihden suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistumisen eli käytännössä lukujärjestykseen merkityille oppitunneille aktiivisen osallistumisen sekä lopputentin suorittamisen. Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoista suoritustapaa. Opintojakso edellyttää n. 106 tuntia opiskelijan työtä.
Sisältö
Ravitsemusosaaminen liikunnanohjaajan työssä
Terveyttä edistävä ruokavaliokokonaisuus ja keskeiset ravitsemus- ja ruokasuositukset terveysliikkujille
Urheiluravitsemuksen kulmakivet
Energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi, tehtävät elimistössä ja lähteet ruokavaliossa
Ravitsemuksen painotukset urheiluun/terveysliikuntaan liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa
Ravitsemuksen erityiskysymykset: painonhallinta, erityisruokavaliot, lisäravinteet
Urheilijan terve ruokasuhde ja syömisen häiriintyminen
Ravitsemusvalmennuksen periaatteet urheilijalla ja kestävän elämäntapamuutoksen ohjauksessa